Korzár logo Korzár Zemplín

V Trebišove sa pokúsia o rekord v ručnom pletení lana

Podujatie Chlebom a vínom 2016 je už za dverami.

Žatva.Žatva. (Zdroj: ilustračné - Ján Krošlák)

TREBIŠOV. Organizátori sa pokúsia prekonať slovenský rekord v ručnom pletení lana a spolu s  Trebišovčanmi a návštevníkmi mesta sa tak zapísať do Knihy slovenských rekordov.

Cieľ je upliesť 200 m dlhé lano na ručnom pletacom stroji z 19. storočia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slávnosti úrody, dožinky, sú príležitosť zastaviť sa, osláviť prácu hospodárov a poďakovať sa za dary, ktoré priniesli.

„Dnes, v čase nákupných centier a celoročného prebytku všetkého, na čo si len spomenieme, je ťažké predstaviť si, čo prežívali naši predkovia, keď vymlátili posledný klas, pozbierali posledné jablká, uložili do pivníc zeleninu, obrali kvalitné hrozno na víno,“ hovorí Zuzana Pavlová z  Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove.

SkryťVypnúť reklamu

Oslavy potrvajú dva dni

Na programe dvojdňových slávností je prehliadka tradičných obradov, ľudových piesní, remesiel, bez ktorých by práca na poli i vo vinici nebola možná, množstvo nástrojov a strojov, ktoré vymysleli naši šikovní predkovia, ale tiež tvorivé dielne pre všetkých, ktorí si chcú vyskúšať svoju zručnosť.

To všetko popretkávané hudobnými vystúpeniami, predvádzaním poľnohospodárskych prác a remesiel, živými obrazmi z histórie rodu Andrássyovcov, ochutnávkou špecialít zemplínskej kuchyne, ochutnávkou tokajského vína.

Chýbať nebude súťaž v pečení tradičnej zemplínskej „kysnutej hrubej lokši“.

Poďte ochutnať...

Bude sa piecť chlieb a ochutnávať víno.

Vo štvrtok v areáli múzea si môžete dopriať jedinečný kulinársky zážitok. K dispozícii bude tradičná a súčasná gastronómia, „vareňe šlivkovoho ľekvaru u kotle, vareňe zameški, pečeňe hrubich lokšoch a tokajských kolačkoch, chlebovoho posucha a inšakich jedzeňoch,“ sľubujú organizátori.

SkryťVypnúť reklamu

Upletú lano

Podujatie sa začína už vo štvrtok 25. augusta o 18.00 hod.

„Pokúsime sa prekonať slovenský rekord v ručnom pletení lana a spolu s Trebišovčanmi a návštevníkmi mesta sa tak zapísať do Knihy slovenských rekordov. Náš cieľ je upliesť 200 m dlhé lano na ručnom pletacom stroji z 19. storočia. Pletieme na ul. M. R. Štefánika od kostolov po základnú školu,“ upresňuje Pavlová.

Piatok v duchu tradícií

Piatkový program, 26. augusta, sa začína tak ako kedysi – posvätením darov zeme pri svätej liturgii v gréckokatolíckom chráme.

V dožinkovom sprievode sa účinkujúci presunú do areálu múzea a tam sa rozprúdi zábava. Na svoje si príde aj najmladšia generácia.

Deti sa zahrajú v rozprávkovej krajine a mušky Svetlušky spolu s Máriou Čírovou rozžiaria areál múzea.

SkryťVypnúť reklamu

Prečo Chlebom a vínom

„Tradícia, história sa snúbi so zábavou a ukážkami premien zrna na chlieb a hrozna na víno. Preto Chlebom a vínom,“ vysvetlila lektorka múzea.

Príďte aj tento rok na dožinkové slávnosti, ktoré sa budú konať vo štvrtok a piatok, 25. a 26. augusta 2016 v areáli Múzea v Trebišove.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu