Korzár logo Korzár Zemplín

V Ižkovciach súťažili vo varení perkeltu z bravčových nožičiek

Gastronómia a gurmáni spojili rôznorodé národnosti.

Zábava v Ižkovciach. Varili tu chýrny perkelt.Zábava v Ižkovciach. Varili tu chýrny perkelt. (Zdroj: Magda Haburová)

IŽKOVCE. Zdá sa, že gastronómia európskych národov a gurmáni dokážu prelomiť aj jazykové bariéry.

V malej dedinke pri Vojanoch počas troch dní medzinárodnej súťaže vo varení perkeltu z bravčových nožičiek sa hovorilo španielsky, maďarsky, česky, srbsky, rumunsky, slovensky, ale aj anglicky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetci si rozumeli. Dialóg medzi reprezentantmi jednotlivých národov sa vydaril.

Projekt spolufinancovala Európska komisia v rámci programu Európa pre občanov, realizovala ho okrem domácich aj Europe direct.

Zaujímali ich aj horúce témy

Spájal ich nielen vynikajúci gurmanský zážitok, ale aj spev, hra na citary a ďalšie ľudové hudobné nástroje, tanec a diskusie aj o aktuálnych témach existencie Európy ako takej.

SkryťVypnúť reklamu

V diskusii o týchto momentálne výsostných témach sa zhodli v prvý spoločný spoznávací piatkový večer hosťujúce súbory z piatich krajín EÚ a ich hostia zo Srbska.

Odbornú prednášku mala pedagogička Bea Tokar z Gymnázia vo Veľkých Kapušanoch. Odzneli tu otázky ochrany východných hraníc EÚ, vojna na Ukrajine, otázniky okolo migrantov, ale aj ako sa stať zodpovedným občanom Európskej únie, čo rezonovalo počas celého podujatia vo voľných i vedených diskusiách.

Osobitne rušný deň zažili všetci účinkujúci a hostia, či návštevníci z regiónu v sobotu odpoludnia, kedy odštartovali samotnú súťaž vo varení chýrneho perkeltu z bravčových nožičiek.

Do súťaže sa zapojilo 20 kolektívov. Odbornej porote šéfoval Nagy Gyula z Maďarska.

Sám o sebe vraví, že je síce colníkom na dôchodku, ale ako hobbykuchár sa so svojím družstvom veľmi často zúčastňuje medzinárodných súťaží.

SkryťVypnúť reklamu

Získali už takmer stovku ocenení a z toho o čosi menej ako polovica sú zlaté medaily.

Hobby kuchár netajil recept

“Perkelt z bravčových nožičiek je u nás v Maďarsku a v našom regióne veľmi obľúbený. Pomer a množstvo cibule určuje jeho kvalitu,“ netajil svoj recept, keď sme sa ho opýtali, či nám ho prezradí.

“Korenie používam bežné ako pri perkeltoch býva, ale jeho hustotu určuje aj množstvo použitých bravčových nožičiek. Nezvykneme ho zahusťovať múkou, iba ak v nevyhnutných prípadoch. No ak kuchár uzná, môže ho zahustiť zemiakmi.“

Jeho súťažné družstvo ho podávalo s varenými zemiakmi.

Porota zložená z fajnšmekrov v kuchyni mala plné ruky, vlastne ústa, práce, kým zdegustovala všetky prinesené porcie.

Skúmala, či napríklad je primerane ochutený korením a či sa kostičky a mäso patrične oddeľujú.

SkryťVypnúť reklamu

Pohár za najlepší perkelt si odnáša družstvo z rumunskej Valea Lui Mihál.

Zábava, humor, tanec

Atmosféra sobotňajšieho odpoludnia bola v Ižkovciach naozaj vynikajúca, zábavná, plná humoru a diskusií medzi známymi. Ale aj plná dymu, lebo pod kotlíkmi prikladali drevom. 

Kým dobrota bublala, na pódiu sa striedali rôzne ľudové spevácke súbory. Avšak hostia zo Španielska učili divákov tancovať na rýdzo španielsku muziku a  predvádzali s nimi rytmy salsy, ktorá je u nich veľmi obľúbená. 

Kto prišiel, neoľutoval, boli to osobité zážitky stretnúť sa s ochotnými a pohostinnými ľuďmi, ktorí pricestovali až od Stredozemného mora, či zo štátov vzdialenejšie, ale aj bližšie k našim hraniciam.

V nedeľu sa hostia na záver pobytu u nás stretli na bohuslužbe v miestnom kostolíku a kto mohol, išiel na túru do chráneného vtáčieho územia pri Ižkovciach.

 

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 842
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 353
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 680
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 039
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 890
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 552
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu