TREBIŠOV. Koncom leta sa v Trebišove v areáli Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína koná už tradičné podujatie Chlebom a vínom, ktoré je v tomto roku zaradené do TOP podujatí programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.
„Zámerom festivalu je interaktívnou formou prezentovať tradičné činnosti počas žatvy na Zemplíne. Návštevníci sa budú môcť zúčastniť súťaže v pečení tradičnej zemplínskej kysnutej hrubej lokši, vyskúšať si mlátenie obilia či mletie zrna, variť sa bude aj slivkový lekvár. Ale k Dolnému Zemplínu patrí aj výroba vína, najmä tokajského, a tak bude pre všetkých záujemcov pripravená Univerzita svätého Urbana a jej absolventi získajú diplom znalca Tokaja,“ uviedla výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Košický kraj Lenka Vargová Jurková.
Vyrobia 200-metrové lano
Ako informovala Soňa Kostrábová z KOCR, podujatie odštartuje už vo štvrtok 25. augusta podvečer.
Pracovníci trebišovského múzea budú na starodávnom historickom exponáte vyrábať lano dlhé dvesto metrov. Chcú ním prekonať vlastný slovenský rekord.
V piatok 26. augusta začnú slávnosti na pravé poludnie slávnostnou omšou – poďakovaním za úrodu a posvätením chleba. Potom sa centrom Trebišova pohne dožinkový sprievod a účastníci slávnostne odovzdajú dožinkový veniec.
O druhej popoludní celý areál múzea ožije poľnohospodárskymi činnosťami, dávnymi tradíciami, či remeslami, ktoré dodnes uchovávajú zvyklosti a spôsoby výroby z čias našich predkov.
„Festival umožní prezentáciu tradičných, pomaly zabudnutých remesiel. Návštevníci uvidia pradenie na kolovrátku, mútenie masla, ale aj drevorezbársku a kováčsku prácu. A o tom, že kreatívnych a zručných ľudí je na Zemplíne aj dnes veľa, sa presvedčia na hand made trhoch. Tu sa môže prejaviť aj ich vlastná tvorivosť pri výrobe suveníru z podujatia,“ pozýva Beáta Kereštanová, riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína.
Navaria lekvár
Súčasťou podujatia bude výstava poľnohospodárskych strojov, stabilných motorov a stredovekých žarnovov, ale aj súčasnej poľnohospodárskej techniky.
Obdivovatelia tradičného varenia budú mať možnosť vidieť ukážky varenia toho najlahodnejšieho slivkového lekváru v kotle, či zemplínskej „zameški“, pečenia tradičných domácich koláčikov a ďalších jedál. Všetky jedlá budú môcť aj ochutnávať.
Organizátori nezabudli ani na deti. Pre ne je pripravená minizoo, jazda na poníkoch a program plný rozprávok, zábavných hier a súťaží v Detskom svete.
Program pre deti vyvrcholí predstavením sa Vínnych mušiek Svetlušiek. Deti sa môžu stať jednou z mušiek Svetlušiek, ak prídu večer o 18:50 do areálu múzea so svojím lampášikom a spolu so speváčkou Máriou Čírovou ich na javisku rozžiaria. Dožinkové slávnosti vyvrcholia vystúpením Muziky Milana Rendoša.
Podporuje cestovný ruch
TERRA INCOGNITA je samostatný program iniciovaný regionálnou samosprávou na podporu kultúry a rozvoja kultúrneho cestovného ruchu prostredníctvom vytvorenia trvalo udržateľnej ponuky destinácií, produktov a služieb.
Od januára 2015 sa program Terra Incognita uskutočňuje pod gesciou KOCR KK. Hlavnou témou programu je kultúrne dedičstvo rozložené a zachované na troch tematických cestách – železnej, gotickej a vínnej.
Historický potenciál v jednotlivých obciach a mestách Košického kraja tak vytvoril línie jedinečných ciest, po ktorých môže návštevník putovať a spoznávať nielen historické témy jednotlivých ciest, ale aj zažiť jedinečnú atmosféru kultúrnych, športových a iných podujatí, ktoré na týchto cestách ponúka kraj.
Viac na www.terraincognita.sk.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.