Korzár logo Korzár Zemplín

Veľkokapušianske lečo bolo všehochuťou rôznych ingrediencií

Vôňu leča dopĺňali atrakcie pre malých i veľkých.

Bavili sa veľkí aj malí. Bavili sa veľkí aj malí. (Zdroj: Slávka Pallaiová)

VEĽKÉ KAPUŠANY. Vo Veľkých Kapušanoch posledný augustový víkend patril tradičnému a tentokrát jubilejnému veľkokapušianskemu Lečo festivalu, ktorý je pre návštevníkov synonymom gastronomického a kultúrneho zážitku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Festival so všetkým, čo má mať

Popri súťaži vo varení leča, ochutnávok miestnych špecialít, prišli hostia s pestrou paletou vystúpení domácich a zahraničných interpretov.

„Začínali sme pred desiatimi rokmi, na námestí, bolo to také jarmočné, ale chceli sme do Kapušian priniesť viac, tak sme sa presťahovali na futbalový štadión a začali sme to budovať do festivalového štýlu,“ spomína Peter Petrikán, primátor mesta Veľké Kapušany a teší sa z veľkej účasti už v prvý deň tohtoročného Lečo festu.

SkryťVypnúť reklamu

Lečo je jedinečné

Poznáme ho všetci. Lečo je obľúbené jedlo najmä v letnom období a aj keď nepatrí medzi výnimočné gastronomické špeciality, toto veľkokapušianske je jedným zo špecifík miestnej kuchyne.

Na jeho prípravu sa používajú nielen papriky a paradajky, ktorým sa tu zvlášť darí vďaka dobrým klimatickým podmienkam, ale dochucuje ho aj kulinárske umenie organizátorov (ne)tradičného podujatia charakteristického aj súťažou vo varení leča a preto ojedinelého svojho druhu na Slovensku.

Pravidlá boli jasné

Do súťaže sa mohli prihlásiť minimálne trojčlenné družstvá. Museli mať vlastný kotlík s príslušenstvom, plynový horák, suroviny na prípravu jedla, chlieb a všetko potrebné náčinie.

Úlohou bolo pripraviť toľko leča, aby bolo dosť aj pre návštevníkov festivalu, teda najmenej 10 litrov.

SkryťVypnúť reklamu

Súťažilo 21 družstiev, väčšinou domáci, ale aj „od susedov“ z Ižkoviec a Ptrukše. Dokopy sa dali ľudia, ktorých spája práca, bydlisko, alebo len priateľstvo a láska k vareniu. Samostatné družstvo zostavili aj herci košického divadla Thália.

„Urobili veľmi dobrú pracovnú atmosféru,“ konštatoval primátor.

Vyhrali mládežníci

Každý mal vlastný, osvedčený recept alebo sa rozhodli pre improvizáciu. Paprika a paradajky sú klasika, potom je to na fantázii. Niekto do leča pridáva slaninku, klobásu, niekto dokonca údené koleno. Miestni hasiči poriadne zaexperimentovali. Uvarili lečo s maslovými haluškami a smotanou.

Porotu, ale najviac oslovilo lečo kapušianskych zástupcov Mládežníckeho parlamentu. Zopakovali si tak úspech spred niekoľkých rokov.

„Bolo to úplne jednoduché klasické lečo, ale asi sa trafili v chutiach, farbách a podľa mňa to aj kreatívne naaranžovali na tanier pre porotcov,“ zhodnotil Petrikán, ktorý priznal, že ochutnal z každého jedného kotlíka.

SkryťVypnúť reklamu

Druhú najlepšiu kulinársku dobrotu podľa odbornej poroty uvarila Stredná odborná škola Veľké Kapušany a na tretej priečke sa umiestnilo družstvo Ung–vidék MKP. Mimoriadne ocenenie získalo družstvo Matyi Konyhája.

Filozofia je jednoduchá, ľudia jej rozumejú

Dva dni zábavy si ľudia pochvaľovali.

„Jasné, že nás to vytiahlo do ulíc. Je dobré, keď mesto občas vybočí z vyjazdených koľají. Každý rád vyjde medzi ľudí, zabaví sa, stretne s priateľmi. A k tomu ešte super počasie. Dobre to tí naši vybavili,“ usmieva sa Štefan, ktorý ešte nevynechal ani jeden ročník Lečo festivalu. Aj keď doma si lečo nevarí, jeho vôňu miluje.

„Chceme posilniť povedomie tradičných hodnôt a jedál v regióne, zabezpečiť priamu komunikáciu vedenia mesta s jeho obyvateľmi a tiež posilniť vzťahy medzi obyvateľmi, inštitúciami, pôsobiacimi v meste a partnerskými mestami,“ povedal Petrikán.

Aby vstupné neodradilo

Symbolické, ale predsa. Také bolo vstupné na tohtoročný festival.

„Rozpočet na akciu je asi 40 000 eur, niečo máme z grantov, cez projekty, ale väčšinu dáva mesto. Kým sa v Mestskom zastupiteľstve zhodneme na tom, že je to dobrá vízia, že to ľudia chcú a my im to chceme dať, tak to budeme robiť aj naďalej. Dúfam, že to vstupné veľa ľudí neodradilo,“ uzavrel primátor.

 

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 856
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 367
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 663
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 043
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 897
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 563
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu