Korzár logo Korzár Zemplín

V obci oživili tradíciu vypaľovania keramiky v poľnej peci

Výpal keramiky tradičným spôsobom je súčasťou histórie hrnčiarstva v Pozdišovciach.

Ilustračné.Ilustračné. (Zdroj: zemplin.vucke.sk)

POZDIŠOVCE. Výpal keramiky tradičným spôsobom v poľnej peci, tzv. kochu je súčasťou histórie hrnčiarstva v Pozdišovciach. V rámci podujatia Harčarske dňi sa môžu návštevníci vrátiť v čase.

"Chceme si aj my, mladšia generácia pozrieť takýto výpal drevom, ako sa líšia výsledky od vypaľovania v elektrickej peci," vysvetlil etnograf Zemplínskeho múzea v Michalovciach Jozef Hrabovský.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Starý pracovný spôsob vypaľovania keramiky používali hrnčiari v Pozdišovciach do 60. rokov minulého storočia, kedy bolo v obci približne desať kochov.

SkryťVypnúť reklamu

Posledný postavila rodina Kyselovičová, ktorá ho prevádzkovala do roku 1992. Nový koch, ktorý bol v Pozdišovciach postavený pri príležitosti 600. výročia prvej písomnej zmienky o hrnčiarstve v obci, bude k dispozícii aj verejnosti.

Prečítajte si tiež: História hrnčiarstva v Pozdišovciach sa začala písať pred 600 rokmi Čítajte 

Vyskúšajte vytáčanie na kruhu

Pozdišovská keramika je typická tmavým podkladom a karičkovým vzorom. Ten je ale relatívne nový, privezený do obce v roku 1947 profesorkou Júliou Horovou. Ľudoví hrnčiari vyrábajúci dovtedy keramiku vo svojich domácnostiach používali najčastejšie rastlinné motívy.

Harčarske dňi pokračujú aj dnes kultúrnym programom, v ktorom sa predstaví hrnčiarsky folklór.

"V nedeľu, počas Slávnosti hliny si ľudia budú môcť vyskúšať vytáčanie na kruhu, výkop hliny, ale aj maľovanie krčahov," vysvetlil Hrabovský s tým, že program začne symbolicky o 14.16 h.

SkryťVypnúť reklamu

Akcia Harčarske dňi je podporená z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.

 

 

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 777
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 283
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 861
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 980
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 828
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 432
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu