Korzár logo Korzár Zemplín

Putňové tokajské sa tento rok zrejme zapíše do dejín

Tokaj na rozdiel od niektorých vinohradníckych regiónov obišli jarné mrazy.

(Zdroj: TASR/Roman Hanc)

VEĽKÁ TŔŇA. Kvalitu a množstvo hrozna z prebiehajúceho zberu v slovenskej tokajskej oblasti hodnotia vinohradníci pozitívne. Podmienky prajú aj tvorbe cibéb pre výrobu známych putňových vín.

"Môžeme povedať, že rok 2016 pre región Tokaj bude veľmi dobrý ročník, a to napriek tomu, že priebeh roka bol náročný, pretože sme mali veľa zrážok a bol zvýšený tlak chorôb, ale podarilo sa nám to ustáť," uviedol vinár Jaroslav Ostrožovič z Veľkej Tŕne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Keby sme hovorili v známkach od jedna do päť, čo sa týka kvantity úrody, je to jedna plus a čo sa týka kvality a cukornatosti jedna mínus až dva."

SkryťVypnúť reklamu

Cukornatosť už obratého hrozna sa podľa Ostrožoviča pohybuje od 17,5 po 26 stupňov, a to v závislosti od lokality, parcely a odrody.

Jeho firma obhospodaruje vinice na ploche 55 hektárov.

Rok bol mokrý

Zber hrozna začali pred zhruba dvoma týždňami, prestávku si vyžiadali minulotýždňové dažde.

Z hľadiska počasia sa tento rok podľa vinára javí ako druhý najmokrejší za posledných 25 rokov.

Na ochranu pred chorobami to bolo náročné, kvalita hrozna je však veľmi dobrá.

Tokaj na rozdiel od niektorých vinohradníckych regiónov obišli jarné mrazy.

"Priebeh jesene je veľmi pozitívny a už na určitých lokalitách sa nám začali tvoriť cibéby, čo nás veľmi teší. Takže vyzerá to, že rok 2016 sa zapíše do dejín, keď sa budú robiť putňové vína," uviedol Ostrožovič.

SkryťVypnúť reklamu

Zber cibéb, teda zhrozienkovatených bobúľ napadnutých ušľachtilou formou plesne Botrytis cinerea, by podľa predpokladov mal prebiehať v druhej polovici októbra.

 

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu