Korzár logo Korzár Zemplín

Kulinárska súťaž prilákala do Michaloviec kuchárov aj zo zahraničia

Na súťaž Kuchár Zemplína dohliada medzinárodná porota.

(Zdroj: TASR)

MICHALOVCE. Súťaž Kuchár Zemplína prilákala aj v tomto roku do Michaloviec kuchárov z rôznych kútov Slovenska. Opäť na ňu dohliada medzinárodná odborná porota, ktorej členovia pochádzajú z Rumunska, Anglicka, ale aj Talianska

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Každý jeden kuchár odovzdáva na súťaži mladým kuchárom niečo zo seba.

"Sú to rady, skúsenosti, čoho sa majú vyvarovať, aby tá naša gastronómia išla dopredu," vysvetlil prezident Aregala Slovensko - kuchári bez hraníc a odborný garant súťaže Miloš Lachkovič.

SkryťVypnúť reklamu

Myslí si, že ak študentov naučia dobre variť, zákazníci v reštauráciách sa potom môžu dobre najesť. Záujem o oblasť gastronómie podľa jeho slov je.

"Ale hovorí sa, že sú to len vyvolení, ktorí tomu odovzdávajú srdce. Varia s pôžitkom, skúšajú nové metódy, venujú sa tomu," dodal.

Téma: jesenné suroviny

Témou súťaže sú tradičné jesenné suroviny. Na celom svete kuchári podľa odborného garanta preferujú tradičnú kuchyňu. Úlohou súťažiacich je premeniť slovenské chute do moderného dizajnu

. "A aby to bolo, že keď zjete jedlo, poviete, to bolo niečo a musíte si spomenúť na babku," uviedol Lachkovič s tým, že kuchár je vtedy dobrým, ak vás svojím jedlom vráti do detstva.

Pri súťaži sa hodnotí príprava, hygiena - ako sú kuchári upravení, ale aj rozloženie potravín. Dôležité tiež je, ako kuchár pracuje, aké technológie používa.

SkryťVypnúť reklamu

"Hlavnou zložkou je chuť a celá prezentácia jedla," vysvetlil odborný garant súťaže s tým, že víťazmi sú už teraz všetci, ktorí varia pred ľuďmi i medzinárodnou porotou, pretože je to veľmi ťažké.

Prečítajte si tiež: Pozrite si kulinársku súťaž v Michalovciach Čítajte 

Gastronómii sa treba viac venovať

Podľa Miroslava Sivého, riaditeľa Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Michalovciach, ktorá je organizátorom súťaže, sú v gastronómii potrební špičkoví odborníci a preto je nutné sa tejto oblasti viac venovať.

"Preto sme zorganizovali už štvrtý ročník tejto súťaže, na ktorej sa stretávajú talentovaní a nadaní žiaci z hotelových škôl zo Slovenska a hlavne z nášho regiónu," vysvetlil s tým, že im vytvárajú priestor na súťaživosť, ale hlavne na to, aby mohli zistiť svoje schopnosti a prednosti.

SkryťVypnúť reklamu

Svoje kuchárske schopnosti si prišlo zmerať 25 žiakov z približne 17 hotelových škôl. Záujem o gastronómiu sa podľa Sivého zväčšuje.

"Každý rok posielame sedem až osem špičkových kuchárov, už hotových, do rôznych zariadení doma a v zahraničí," vysvetlil s tým, že o štúdium na ich škole prejavili záujem aj žiaci z Ukrajiny.

"Máme už asi 20 študentov aj z Užhorodu a Kyjeva, ktorí chcú u nás študovať vďaka tomu, že sú tu veľmi dobré podmienky na prípravu špičkových ľudí v oblasti gastronómie," dodal.

 

 

Súťaže

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 905
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 432
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 269
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 518
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 080
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 935
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 650
  1. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  2. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  3. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  4. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Štefan Šturdzík: Zázračné chudnutie alebo naberanie svalov neexistuje.
  7. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 2
  8. Imunoblog: Viete, ako sa prirodzene chrániť pred slnkom?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 700
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 758
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 589
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 417
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 114
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 358
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 133
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 449
  1. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  2. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  3. Tupou Ceruzou: Pandemická
  4. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  5. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  6. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  7. Tupou Ceruzou: Krížovka
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  2. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  3. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  4. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Štefan Šturdzík: Zázračné chudnutie alebo naberanie svalov neexistuje.
  7. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 2
  8. Imunoblog: Viete, ako sa prirodzene chrániť pred slnkom?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 700
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 758
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 589
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 417
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 114
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 358
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 133
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 449
  1. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  2. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  3. Tupou Ceruzou: Pandemická
  4. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  5. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  6. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  7. Tupou Ceruzou: Krížovka
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu