MICHALOVCE. Tí najlepší z najlepších v kategórii junior a senior predviedli svoje kuchárske umenie a bojovali o titul Kuchár Zemplína 2016.
Medzinárodnú súťaž už štvrtýkrát zorganizovala Stredná odborná škola SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach.
Podľa jej riaditeľa Miroslava Sivého pred rokmi začínali regionálnou súťažou. Dobre nastavili myšlienku a dnes prerástla hranice regiónu, aj republiky.
Tradičné, ale moderné
Za súťažné stolíky sa postavilo celkom 20 juniorov zo 17 stredných škôl.
Súťažiaci mali pripraviť 2 porcie rovnakého hlavného jedla z ľubovoľných vlastných surovín. Muselo ale vychádzať z gastronomických a kulinárskych tradícií Slovenska.
Spoločnou témou bola jeseň.
Druhý deň súťaže patril seniorom, už skúseným kuchárom z reštaurácií nielen na Slovensku, ale aj v Chorvátsku a Nemecku.
Víťazmi sú všetci
„Je to veľký posun pre týchto žiakov, pretože my si vychovávame novú generáciu kuchárov, ktorí si vážia toto remeslo. Preto som tu dnes pozval štyroch najlepších kuchárov Európy, aby ich jedlá ochutnali a dali im spätnú väzbu,“ povedal Miloš Lachkovič, prezident Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc a odborný garant súťaže.
Medzinárodnej porote predsedala Iulia Dragut, prezidentka rumunskej asociácie kuchárov, World Master Chef Society Romania, prezidentka Aregala Rumunsko.
„Títo mladí ľudia majú šancu stať sa špičkovými kuchármi, pretože chcú súťažiť a to je prvý krok v ich kariére. Sú pod veľkým tlakom, ale zvládajú to, jedlá boli dobré,“ povedala.
Zbytočne komplikované
I keď v podstate spokojná predsedníčka poroty, predsa len trochu zapolemizovala.
„Nerozumiem celkom, prečo si vyberajú taký komplikovaný spôsob prípravy jedla. Nabudúce by možno bolo dobré, aby využívali jednoduchšie postupy, napríklad pri kačacích prsiach potrebujete niekoľkoročné skúsenosti, aby ste ich urobili naozaj dobre, pretože je to veľmi náročné.“
Titul Best in class a zlato získala Michaela Šinajová zo Strednej odbornej školy v Sečovciach.
Povedali po súťaži
Šimon Drahňovský: Kuchárčina ma naozaj baví, nestačí mi len chodiť do školy a na prax, preto sa zúčastňujem aj takýchto súťaží. V minulom roku som bol na tejto druhý a ešte ako prvák na Košickom kuchárovi tretí.Recept si vyberám sám, ale konzultujem s majstrom odborného výcviku. Spolu sa to potom snažíme priviesť k dokonalosti. To, že tu varíme pred verejnosťou, mi nevadí, sústredím sa na prácu, iné nevnímam.
Marcel Sidor (bronzové umiestnenie): Študujem odbor čašník/servírka, ale viac sa mi páči v kuchyni. Teraz popri škole brigádujem v reštaurácii, kde sa nie je čas s jedlom veľmi hrať, takže v škole pri takýchto príležitostiach si to potom trochu kompenzujem. Robím aj kvôli tomu, aby som nadobudol prax, ale aj preto, že sa chcem čo najskôr osamostatniť a nebyť závislý od rodičov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.