Korzár logo Korzár Zemplín

Harčarske dňi umožnili návrat v čase

Po niekoľkých desaťročiach opäť postavili koch a vypálili prvú keramiku.

Hodnotil sa každý výrobok osobitne.Hodnotil sa každý výrobok osobitne. (Zdroj: Ján Poprik)

POZDIŠOVCE. V Pozdišovciach sa snažia zjednotiť prejavy vzťahu hliny a kultúry. Po niekoľkých desaťročiach tu opäť postavili koch – poľnú pec a pred zrakmi verejnosti v nej vypálili prvú keramiku.

Dosiaľ poslednú pozdišovskú hrnčiarsku pec (koch) postavil a používal na prelome 80. a 90. rokov hrnčiar Ján Kiselovič (1923-1992) so svojím synom, ktorý bol neoceniteľným radcom aj teraz pri budovaní nového kochu. Stavba trvala vyše mesiaca a rozhodne to stálo za to.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z októbra r. 1416 pochádza zápis, podľa ktorého boli dvaja hrnčiari, poddaní pozdišovských pánov, zbití a okradnutí na ceste z michalovského trhu.

SkryťVypnúť reklamu

Okrúhle výročie podnietilo usporiadanie viacerých akcií s tematikou hrnčiarstva. Harčarske dňi v Pozdišovciach trvali celý víkend a niesli sa v duchu predstavenia spôsobu práce hrnčiarov, ale aj ich folklóru a duchovnej kultúry.

Cesta hliny

„Chceli sme spojiť rôzne aspekty 'hlinokultúry'. Koch sa stavia z tzv. valkov spájaných hlinenou maltou, náplňou pece je keramika, teda opäť hlina,“ vysvetľuje Jozef Hrabovský, etnograf Zemplínskeho múzea v Michalovciach.

Názov „Cesta hliny“ je už vymyslený dávnejšie. Ide o perspektívnu snahu zjednotiť určité body týkajúce sa vzťahu hliny a kultúry pod strešný názov, podobne ako existuje gotická cesta, železná cesta.

Výpal sa vydaril

Podujatie trvalo tri dni, pri zostavovaní sprievodného programu organizátori mysleli na všetkých.

SkryťVypnúť reklamu

Najväčším lákadlom boli ukážky hrnčiarskej práce v stredoveku i v súčasnosti, výpal keramiky tradičným spôsobom v poľnej peci.

Takto tu hrnčiari pracovali do 50. rokov minulého storočia, kedy bolo v obci asi 10 kochov.

Výpal sa skončil približne 80- percentným úspechom, čo Jozef Hrabovský považuje za veľmi pozitívne.

„Dosiahli sme potrebnú teplotu. Glazúra sa sprehľadnila, ale na viacerých výrobkoch sa vytvorili bublinky a farebnosť je posunutá do bledých hnedých tónov. Jednou z možností je, že sme teplotu až veľmi dlho udržiavali na maxime,“ povedal.

Tohoročné Harčarske dňi považuje len za pilotné a dúfa v jej pravidelné opakovanie.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu