Korzár logo Korzár Zemplín

Stav vodných nádrží na Zemplíne vodohospodári monitorujú priebežne

Domaša, Zemplínska šírava a Starina sú naplnené od 72 do 88 percent

Domaša pod ľadom.Domaša pod ľadom. (Zdroj: Stanislav Géci)

MICHALOVCE/SNINA/VRANOV. Stav vodných nádrží na Zemplíne vodohospodári monitorujú priebežne.

Zemplínska šírava je momentálne naplnená na 80 percent, je tam 34 centimetrov ľadu. Domaša je naplnená na 72 percent, hrúbka ľadu tu predstavuje 32 centimetrov a vodárenská nádrž Starina je naplnená na 88 percent, hladina je pokrytá 30-centimetrovou vrstvou ľadu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Informoval o tom hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Pavel Machava.

Vodohospodári prispôsobujú podľa jeho slov režim prevádzky okolnostiam. Pokiaľ si to situácia vyžaduje, nádrže i vodné toky kontrolujú častejšie.

SkryťVypnúť reklamu

"Platí to najmä v tých prípadoch, keď sú vyhlásené zvýšené stupne povodňovej aktivity, vtedy prechádzame na režim zvýšeného výkonu služieb," priblížil. V súčasnom období na východe Slovenska podľa jeho slov nepozorujú bezprostredné riziko. Všetko bude závisieť, ako tvrdí, od toho, ako sa bude vyvíjať počasie, či nenastane prudké oteplenie, kedy by hladiny vôd stúpali rýchlejšie.

Voda má 3 až 4 stupne

Podľa slov Machavu pracovníci hospodária s vodou v zmysle manipulačného poriadku, ktorý predpisuje, akým spôsobom sa má spravovať aj s ohľadom na aktuálne ročné obdobie.

Vypúšťanie vody z nádrží realizujú hlavne pomocou tzv. dnového výpustu, kde je v zimnom období vyššia teplota.

Voda tu má približne tri až štyri stupne Celzia, je teda výrazne teplejšia ako okolitý vzduch, tým pádom sa aj voda v tokoch, kde ju vypúšťajú, otepľuje.

SkryťVypnúť reklamu

Dochádza tak k tomu, že ľad v riekach zamŕza pomalšie, resp. keď sú vonkajšie teploty nižšie, môže dôjsť k rozmŕzaniu vrstvy ľadu na vodných tokoch.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 888
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 414
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 264
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 577
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 069
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 918
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 615
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu