Korzár logo Korzár Zemplín

Brazílske mäso: V Trebišove pokračujú s kontrolami

Hygienici robia mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania.

Nebezpečné mäso. Mrazené vzorky.Nebezpečné mäso. Mrazené vzorky. (Zdroj: ilustračné - TASR/ÚVZ SR)

TREBIŠOV. Odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trebišove hneď od usmernenia Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) ešte 22. marca začali s mimoriadnou kontrolou vo všetkých zariadeniach spoločného stravovania.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nevynechali ani školské a predškolské zariadenia, aby zistili pôvod mäsa používaného na prípravu hotových pokrmov v celom Trebišovskom okrese.

Mimoriadne kontroly boli nariadené pre podozrenie na podvod s mäsom a mäsovými výrobkami dovezenými z Brazílie.

Kontroly stále pokračujú.

SkryťVypnúť reklamu

Opatrne pri steakoch a tatarákoch

„Kontroly prednostne vykonávame v zariadeniach spoločného stravovania pripravujúcich a podávajúcich pokrmy z tepelne nespracovaného, prípadne čiastočne nespracovaného mäsa, napríklad steaky či tatársky biftek. Robíme tak vo veľkých verejných vývarovniach, zariadeniach ponúkajúcich denné menu, v zariadeniach spoločného stravovania, v ktorých sa aj v minulosti zistili hygienické nedostatky a porušenia predpisov, či v zariadeniach, v ktorých sa v posledných rokoch riešili podnety konzumentov týkajúce sa zdravotných komplikácií po konzumovaní pokrmov. Následne sa pokračovalo a pokračuje v kontrolách aj vo všetkých ostatných zariadeniach spoločného stravovania“, informovala nás Lucia Demesová, zástupkyňa regionálnej hygieničky.

SkryťVypnúť reklamu

Upozornila, že štátny zdravotný dozor v tejto súvislosti vykonávajú odborní zamestnanci Referátu hygieny výživy a Referátu hygieny detí a mládeže RÚVZ v Trebišove.

Celkovo bolo ku koncu marca vykonaných 73 kontrol v 73 zariadeniach spoločného stravovania, vrátane zariadení školského stravovania.

Zároveň bolo v tejto súvislosti telefonicky alebo emailom kontaktovaných 43 zariadení školského stravovania.

Mäso a mäsové výrobky pôvodom z Brazílie boli zistené v 19 zariadeniach v okrese Trebišov.

Mimoriadne opatrenia pokračujú

„Dodržiavame pokyny ÚVZ SR, ktorý stanovil postup v prípade zistenia mäsa a mäsových výrobkov pôvodom z Brazílie, podľa ktorého sa riadime. To znamená, že v prípade zistenia prítomnosti mäsa a mäsových výrobkov pôvodom z Brazílie sme okamžite pozastavili jeho použitie. Ide o mrazené kuracie prsia solené, bez kosti, bez kože, ďalej kuracie rezne hlbokomrazené, rovnako aj kuracie pečienky hlbokozmrazené a kuracie prsia Natural,“ vymenovala Lucia Demesová.

SkryťVypnúť reklamu

Celkovo teda bolo k spomínanému termínu odbornými zamestnancami RÚVZ v Trebišove zistených a pozastavených 352,5 kg mäsa a mäsových výrobkov pôvodom z Brazílie v zariadeniach spoločného stravovania v okrese Trebišov.

Najčastejšie boli zistené mrazené kuracie prsia solené, bez kosti, bez kože (222 kg), kuracie pečienky hlbokomrazené (78,5 kg).

Hygienici taktiež dohodli postup komunikácie RÚVZ v SR so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (RVPS) v SR.

Prečítajte si tiež: Aj v Trebišove našli pochybné mäso z Brazílie Čítajte 

Spolupracujú aj s veterinármi

V prípadoch, keď Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trebišove zistil v kontrolovanom zariadení spoločného stravovania prítomnosť mäsa alebo mäsových výrobkov pôvodom z Brazílie, kontaktoval príslušnú regionálnu veterinárnu správu.

Následne RVPS v Trebišove poskytla RÚVZ so sídlom v Trebišove informáciu, či konkrétna dodávka mäsa od dodávateľa bola skontrolovaná, t.j. či boli vykonané odbery vzoriek na laboratórnu analýzu kvôli potvrdeniu jej zdravotnej neškodnosti.

V prípade, že sa tak doteraz nestalo, sa zabezpečuje odber vzoriek takéhoto mäsa a mäsových výrobkov na laboratórnu analýzu.

V okrese Trebišov podľa informácií známych hygienikom nebola laboratórne pozitívna žiadna vzorka mäsa a mäsových výrobkov pôvodom z Brazílie.

Podľa informácii z RVPS Trebišov boli v okrese Trebišov v jednom prípade maloobchodného balenia hlbokomrazených kuracích pečienok zistené senzorické zmeny a mäsový výrobok bol odobratý na laboratórny rozbor.

Mäso a mäsové výrobky pôvodom z Brazílie zostávajú pozastavené v zariadeniach spoločného stravovania, pokiaľ sa nepreukáže zdravotná neškodnosť konkrétnej dodávky od konkrétneho dodávateľa.

Je to potravina vo všeobecnosti rizikovejšia

Demesová informovala, že mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania zamerané na overovanie zdravotnej bezpečnosti mäsa a mäsových výrobkov používaných na prípravu pokrmov budú prebiehať aj naďalej.

V prípade zistenia alebo podozrenia na porušovanie požiadaviek platnej legislatívy budú okamžite vyvodené potrebné opatrenia, t.j. pozastavenie používania mäsa a mäsových výrobkov brazílskeho pôvodu na prípravu pokrmov v zariadeniach spoločného stravovania, až do doby preukázania ich zdravotnej neškodnosti.

Zároveň hygienici, v súlade s usmernením hlavného hygienika, upozorňujú na dodržiavanie všeobecných hygienických zásad pri kulinárskom spracovávaní mäsa.

Ide totiž o živočíšnu potravinu, ktorá je vo všeobecnosti rizikovejšia z pohľadu vhodného prostredia pre rast a pomnožovanie mikroorganizmov v porovnaní s ostatnými potravinami.

Zdôrazňujú, že je potrebné dodržiavať zásady hygieny, zabrániť kríženiu pracovných plôch, použitého náradia pri spracovaní surového mäsa a dodržiavanie správnej teploty pri tepelnom opracovaní mäsa do pokrmu.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 856
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 367
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 663
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 043
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 897
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 563
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu