Korzár logo Korzár Zemplín

Gurmáni si prišli na svoje, chutilo aj víno

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove prekvapilo návštevníkov.

Akcia sa tešila veľkému záujmu návštevníkov.Akcia sa tešila veľkému záujmu návštevníkov. (Zdroj: Magda Haburová)

TREBIŠOV. Slnečné počasie využili Trebišovčania v nedeľu na návštevu Múzea a kultúrneho centra južného Zemplína.

Ponúkali sa im na obdiv zaujímavé expozície ručných prác v podobe zdobených veľkonočných kraslíc i rôznych dekorácií, ktoré kedysi nechýbali v domácnostiach južného Zemplína.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Estetický zážitok bol spojený s gurmanským, pripraveným z typických tradičných sviatočných jedál nielen z regiónu Zemplína, ale i z regiónov východného Poľska, Maďarska, Česka i západnej Ukrajiny.

Bol umocnený ochutnávkou odrodových tokajských vín, ktoré ponúkali malé rodinné vinárstva Matúša Vdovjaka z Veľkej Tŕne a Mariána Takáča z Čerhova.

SkryťVypnúť reklamu

Nechýbali ani ľudovky

Viaceré expozície stolovania a tradičných veľkonočných jedál podľa pôvodných receptúr starých materí, pripravili žiaci stredných odborných škôl.

K zahraničným dobrotám domácou kuchyňou prispela Cirkevná škola sv. Jozafáta v Trebišove.

Program spríjemňovali členovia folklórnej speváckej skupiny Omladzina z Novosadu. Beata Luka, majsterka odborného výcviku zo spojenej školy Mikuláša Spytku v Rzesowe nám vymenovala zostavu jedál, ktorými Poliaci začínajú hodovanie na veľkonočné sviatky.

„Je to podobné ako u vás, na stole nikdy nechýbajú mäsové výrobky, údeniny, ďalej je doslova obložený z dobrôt z rôzne plnených vajec, chrenu a takzvaného „syrku“. Ten gazdina pripravuje z mlieka a vajec“.

Stoly boli elegantne prikryté

Veľmi elegantne, no najmä lákavo, pôsobila zostava veľkonočných pochúťok v expozícii študentov z maďarskej békéšskej odbornej školy, pri ktorej sa každý návštevník pristavil a študoval zloženie jedál.

SkryťVypnúť reklamu

V každej kombinácii jedál, ktoré mladí zo škôl pod dozorom majstrov učiteľov pripravili, však bolo čo obdivovať a prehĺtať slinky.

Treba pochváliť študentov všetkých zúčastnených škôl, že si dali záležať i na veľmi nápaditom prestieraní sviatočných stolov.

Osobitne sviežim jarným dojmom i farbami pôsobil a hýril prestretý stôl pod dozorom majsterky odborného výciku hostinský, hostinská Miroslavy Greculovej z trebišovskej cirkevnej školy.

A napokon všetci návštevníci mali možnosť odmeniť každý prestretý stôl svojimi bodmi, čo aj adekvátne využili.

Na nádvori andrassyovského kaštieľa sa prezentovali zručné ruky žien, ktoré vystavovali domáce výšivky podľa starých vzorov, venčeky, bábiky, zajačikov, či kraslice elegantne nachystané pre oblievačov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu