Korzár logo Korzár Zemplín

Inšpiratívni Humenčania prezradili recept na šťastie a namiešali koktejl

Úspešný cyklus pokračuje aj toto leto.

Inšpiratívni Humenčania. Lukáš Vrábeľ (zľava), Danka Pavlíková a Juraj Levický s Martinom Ruščanským z FreeMaru. Inšpiratívni Humenčania. Lukáš Vrábeľ (zľava), Danka Pavlíková a Juraj Levický s Martinom Ruščanským z FreeMaru.  (Zdroj: Jana Otriová)

HUMENNÉ. Predseda židovskej komunity v meste a organizátor výmenných pobytov pre stredoškolákov Juraj Levický, dlhoročná sociálna pracovníčka a zakladateľka občianskeho združenia Dieťa do dlaní Danka Pavlíková a najlepší barman na Slovensku Lukáš Vrábeľ sú prvou tohtoročnou trojicou Inšpiratívnych Humenčanov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už tretí ročník obľúbeného cyklu predstavovania šikovných rodákov zorganizovali FreeMar Mládežnícky parlament a Naše Humenné.

Doposiaľ sa o svoj recept na úspech podelilo 32 inšpiratívnych Humenčanov.

SkryťVypnúť reklamu

História mesta je aj o jeho židovských obyvateľoch

Snahou Juraja Levického, predsedu Židovskej komunity v Humennom a člena Prezídia Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku, je pomáhať mladým ľuďom a približovať im históriu mesta.

„Humenné bolo centrum židovstva na Slovensku. Pred druhou vojnou tu žilo približne 2500 Židov. V čase slovenského štátu násilne odvliekli z mesta 2 200 židovských spoluobčanov. Po vojne sa do mesta vrátilo len 176. Nie všetci Humenčania zahynuli v táboroch smrti. Niektorí sa odsťahovali do Izraela, do Spojených štátov, do Kanady,“ hovorí.

Dnes židovská komunita v meste počíta len desať členov.

Juraj Levický je spoluautorom knihy o histórii židovstva v meste, zasadil sa o vydanie knihy o spisovateľovi a scenáristovi Ladislavovi Grosmanovi.

SkryťVypnúť reklamu

Spoznávajú sa

Už druhý rok organizuje výmenné pobyty humenských a sninských stredoškolákov v Izraeli.

„Navrhol to môj priateľ Avihou Efrat. Jeho mama Blanka Bergerová je humenská rodáčka,“ hovorí.

Študenti obchodnej akadémie, priemyselnej školy a cirkevného gymnázia spoznávali život svojich rovesníkov v Izraeli a na oplátku hostili Izraelčanov u nás.

Spoznávali výchovno – vzdelávací systém, krásy a pamiatky regiónu.

Spoločne navštívili koncentračný tábor Osvienčim. Jeho bránami prešla aj matka Juraja Levického. Jeho otca Júliusa si Humenčania pamätajú ako dlhoročného riaditeľa kultúrneho strediska, zakladateľa Humenskej hudobnej jari a Klubu priateľov hudby.

Starala sa o bábiky

Danka Pavlíková už roky pôsobí ako špecializovaná sociálna poradkyňa v Gréckokatolíckej charite v Humennom.

SkryťVypnúť reklamu

Vyštudovaná zdravotná sestra od detstva túžila pomáhať ľuďom.

„Starala som sa o bábiky, liečila som ich, opatrovala,“ hovorí.

Po niekoľkoročnej práci na jednotke intenzívnej starostlivosti na neurológii, sa rozhodla pokračovať v štúdiu.

„Sociálna práca bola vtedy v plienkach. Vyštudovala som ju externe na Trnavskej univerzite,“ hovorí.

Pomoc deťom i rodičom

Život manželov Pavlíkovcov sa zmenil, keď sa im pred tromi rokmi narodil syn Matúš.

Narodil sa predčasne s pôrodnou hmotnosťou 420 gramov.

„Bola som šokovaná. V prešovskej nemocnici bolo vtedy 25 predčasniatok, náš bol najmenší. Ostal v nemocnici štyri mesiace a štyri dni,“ hovorí Danka Palvíková.

„Mamičky sme sa navzájom povzbudzovali, boli sme si oporou a útechou. Zdravotnícky personál sa staral o naše deti, pre nás rodičov tam nebol nik, kto by nás podporil,“ vysvetľuje prečo sa rozhodla založiť občianske združenie Dieťa do dlaní.

Podáva pomocnú ruku rodinám s predčasniatkami, s deťmi so zdravotným znevýhodneným, ale aj tým, ktoré o dieťa prišli.

Jeho zámerom je komplexne sa o ne postarať, v budúcnosti aj vo vlastnom zariadení.

„Mojím cieľom je nebo. Snažím sa žiť tak, aby som sa tam dostala: Dobro, ktoré urobíte iným, sa vám vráti,“ vyznala sa Danka Palíková zo svojho kréda.

Aristokrat za barom

Barman Lukáš Vrábeľ, humenský rodák, vyrastal v Kamenici nad Cirochou.

Žije a pracuje v Košiciach. V tomto roku vyhral národné finalé najprestížnejšej barovej súťaže Diageo World Class Slovakia 2017.

V auguste bude v silnej medzinárodnej konkurencii hájiť farby našej krajiny na celosvetovej súťaži v Mexiku.

Lukáš pôsobí v gastronómii už trinásť rokov, desať profesionálne.

Predstavil sa ako „chalan, ktorý má rád život“.

„Vychutnávam si ho, rád cestujem, učím sa nové veci, dnes sa snažím byť lepší ako včera,“ hovorí.

Absolvent Prešovskej univerzity v odbore marketing a medzinárodný obchod od ranej mladosti túžil stáť za barom.

Dnes presviedča verejnosť, že nejde o „krčmovú robotu“, ale že barmani sú považovaní za „aristokratov pracujúcej vrstvy“.

Dobrý barman musí mať podľa neho pokoru, tréning, chuť sa vzdelávať, veľkú trpezlivosť a neustále nutkanie hľadať inšpiráciu.

„Najkrajšie na našej práci je práca s ľuďmi. A čo je najhoršie? Práca s ľuďmi. Nikdy som si však nepovedal, že túto prácu robiť nemienim. Mám rád výzvy a skúsenosti, dobré či zlé, ma posúvajú dopredu,“ hovorí.

Cieľavedomý a húževnatý barman Lukáš Vrábeľ účastníkom stretnutia pripravil letný osviežujúci koktejl.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 888
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 414
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 264
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 577
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 069
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 918
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 615
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu