BREKOV. V pivnici na Brekovskom hrade voľakedy uskladňovali hektolitre vína. Pili ho namiesto vody, lebo sa báli nákazlivých chorôb.
Pivnicu na Brekovskom hrade odhalili počas prác na jeho obnove.
„Rekonštruovali sme ju dva roky na základe výskumov a výkresov. Súčasne prebiehal aj archeologický výskum,“ hovorí Stanislav Macinský, riaditeľ Združenia na záchranu Brekovského hradu.
To sa jeho obnove systematicky venuje už od roku 2009.
Každoročne na hrade pracuje viac ako 20 pracovníkov.
Vykopávky odhalili, že pivnica je pomerne rozľahlá. Pochádza zo 17. storočia.
Podľa zápisov z roku 1620 v nej skladovali víno.
„Pri preberaní majetku novým majiteľom sa dochoval zápis, že sa v pivnici na nádvorí nachádza víno. Píše sa tam aj o kladke, pomocou ktorej sa ťažké sudy presúvali. Nevieme, ako vyzerala, ani ako fungovala,“ vysvetľuje Macinský.
Stredoveké dvere kovali ručne
Pracovníci domurovali klenbu a vstup do pivnice. Šikmá plošina bez schodov uľahčovala presun plných ťažkých sudov.
„Objemné sudy sa kotúľali po nej dolu do pivnice. Prázdne sa zase poľahky vykotúľali nahor,“ objasňuje.
Domurovanú pivnicu uzavreli.
„V tomto roku sme dali zhotoviť repliku starých drevených dverí. Napodobnili sme dvere zo sedemnásteho storočia. Sú pevné, dubové. Kováč ukul klince a závesy ručne, tak ako voľakedy,“ hovorí.
Pili víno namiesto vody
Zaujímavosťou je, že víno v pivnici neslúžilo na predaj, ale na priamu konzumáciu pre obyvateľov hradu.
„Muselo ho tu byť poriadne veľa. Pili ho hradní páni a ponúkali ho aj návštevám. Existuje zápis, že keď na hrade pobýval poľský kráľ Ján III. Sobieski, hostili ho miestnym vínom z hradnej pivnice. V 15. storočí si na ňom pochutnal aj uhorský kráľ Matej Korvín,“ zdôrazňuje Macinský.
Nadmernú spotrebu vína na hrade má podľa dobových záznamov na svedomí strach z nákazlivých chorôb.
„Šľachta sa obávala moru, cholery a iných nákazlivých chorôb, na ktoré sa húfne zomieralo. Dokonca vraj aj deťom dávali odmala víno,“ vysvetľuje.
V brekovskom chotári sú najsevernejšie položené vinohrady u nás.
Písomné zmienky o miestnom vinohradníctve siahajú až do 15. storočia, no hrozno sa tu pestovalo určite oveľa skôr.
„Zápisy údajne hovoria, že víno bolo kyslé. V porovnaní s tokajským, kde je slnečných dní oveľa viac, sa niet čomu čudovať,“ dodáva.
V pivnici sa dá posedieť
Zrekonštruovanú pivnicu na Brekovskom hrade si môžu návštevníci nielen pozrieť, ale si v nej aj posedieť.
Drží sa v nej stála teplota okolo 8 až 10 stupňov Celzia, čo príde vhod účastníkom tradičného Silvestrovského výstupu na hrad i obľúbených letných Drugethovských hradných slávností.
„Spravili sme v pivnici priestory na sedenie, hoci tam pôvodne neboli. Plánujeme umiestniť v nej staršie sudy, aby sme vytvorili autentickú atmosféru,“ uzatvára Macinský.
Nie je vylúčené, že v hradnej pivnici ponúknu aj víno z miestnych vihohradov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.