Korzár logo Korzár Zemplín

Milan Junior Zimnýkoval: Štedrá večera, to bol festival vôní

Každoročne sa tešil na Vianoce u babky v Snine.

(Zdroj: TV JOJ)

Moderátor MILAN JUNIOR ZIMNÝKOVAL je rodený Zemplínčan a Vianoce jeho mladosti boli spojené s tradičnými jedlami a tradičnými zvykmi, ktoré, samozrejme, vnímal svojím pohľadom. Dnes na ne spomína s láskou a takto nám o chutiach, vôňach a obrazoch Vianoc porozprával.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kde sa zvyčajne odohrávali vianočné príbehy vášho detstva?

– Každoročne som sa tešil na Vianoce u babky. U nás doma, na Table, v Snine. S rodičmi sme síce bývali v Michalovciach, ale víkendy, prázdniny a Vianoce boli v Snine.

Prečítajte si tiež: Vianočné menu sľubuje zdravie, bohatstvo a prosperitu Čítajte 

Pre tých, ktorí Sninu nepoznajú, čo je Tabla?

SkryťVypnúť reklamu

– Tabla – to je časť mesta, niečo ako Vatikán, bola špecifická tým, že sa na našej ulici neodhŕňal sneh. Len tak sa ujazdil. Keď sa zadarilo, dalo sa po ulici korčuľovať na korčuliach. Alebo za traťou na „tejteši“. Ale hlavne sme sa sánkovali na kopci pod Koňom, kde je už dnes cintorín. Vlastne všetko je už inak.

Takže to bývala pravá zasnežená vianočná atmosféra?

– Moje prázdniny a Vianoce boli hlavne o odpratávaní snehu. Kým som pozametal dvor a chodník, bol obed. Mal som zapnutý tranzistor na plochú, 4,5 V baterku, počúval som relácie Humorikon a Pod pyramídou a predstavoval si, ako to v tom rádiu je...

Prečítajte si tiež: Tibor Vargapál: Med nevyberajte podľa farby Čítajte 

A dospelí zatiaľ chystali štedrú večeru...

– Na Štedrom dni som miloval kombináciu pôstu a príprav najvoňavejších jedál! Vždy ráno dedo osekal strom, aby sadol do držiaka a potom sme zdobili stromček s veľkými nádhernými guľami a starodávnymi ozdobami. Na obed sa jedla jucha – kvašna poľivka a potom to už bola malá reštaurácia, teda 12-16 stravníkov = litre oleja na kapra. Vandľik zemiakového šalátu, fazuľová hnedá polievka, kapustnica bez klobásy. Tá sa varila extra, aj kozare (kozáky). A večera? Tak to bol festival vôní. Cez živý stromček, jedlo, sviečku, dedov pitralon, až po smrad z kozubu, keď sa pálili darčekové papiere z rozbalených darčekov.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C565H na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 862
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 383
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 645
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 045
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 900
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 576
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu