Korzár logo Korzár Zemplín

Rez viniča v tokajskej oblasti je v plnom prúde

Vo vinohrade spoločnosti J&J Ostrožovič v Malej Tŕni sa pracuje aj v zime.

Rez viniča.Rez viniča. (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

TOKAJ. Vinohradníci v tokajskej oblasti v tomto období realizujú rez viniča. Pochvaľujú si pritom priaznivé zimné počasie.

"Rez viniča sme začali robiť po 8. januári, zima nám celkom praje, nie sú veľké mrazy ani záveje, takže ide to veľmi dobre. Samozrejme, je to jeden z najdôležitejších úkonov, ktoré treba vo vinohrade urobiť, lebo tým si v podstate zadefinujete celú úrodu na budúci kalendárny rok," uviedol vinár Jaroslav Ostrožovič z Veľkej Tŕne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Priebeh tejto zimy hodnotí ako veľmi dobrý, pripomína, že minulú zimu boli veľmi nízke teploty, až mínus 17 stupňov, a v určitých lokalitách bol vinič premrznutý.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Tokaj je výnimočné miesto plné historických skvostov Čítajte 

"Dúfame, že v mesiaci február nepríde nejaké veľké ochladenie. Momentálne to vyzerá veľmi sľubne, drevo je zdravé, takže v skutočnosti je radosť rezať," dodal.

Rez viniča je podľa vinohradníka dôležité urobiť dôsledne s odstránením rôznych kúskov starého dreva, aby sa zabránilo infekcii.

Zásadou je aj minimalizovať počet rezných rán, dôležitý je aj počet očiek, ktoré sa nechávajú na jeden ker v závislosti od viacerých faktorov.

Ovplyvňuje to kvalitu hrozna, ktoré sa dopestuje.

"Je to komplikovaná vec, ale treba mať určité znalosti, aby to malo pozitívny výsledok," konštatoval Ostrožovič.

Načítavam video...

Autor: Patrik Milý

Fotogalérie z východu

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 888
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 414
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 264
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 577
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 069
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 918
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 615
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu