JASENOV. Obyvatelia obce Jasenov v Humenskom okrese mali v sobotu možnosť ochutnať tradičné zabíjačkové špeciality.
Podujatie sa podľa starostky Lucie Sukeľovej stalo akousi tradíciou, ktorou končia fašiangové obdobie.
Na príprave produktov sa podieľajú už niekoľko rokov miestni poľovníci.
Hlavným šéfkuchárom bol Štefan Marcinčák z Jasenova.
"Robili sme klobásky, jaternice, tlačenky a ovarovú slaninku," uviedol.
Najdôležitejšie je podľa neho mať dobrú chuť, všetko totiž robia od oka.
"Treba okoštovať, lebo my nevážime nič," podotkol s tým, že základom je to, aby boli produkty dobre ochutené soľou.
Na akciu tak pripravili 300 klobások, 350 jaterníc, 15 tlačeniek a desať ovarových slanín.
Jasenovčania mohli ochutnať tiež tradičnú kapustu s mäsom, domáce koláče či klasický chlieb s bravčovou masťou a cibuľou.
Nechýbala ani dobrá hudba
"Toto je jedna z príležitostí, kedy sa ľudia stretnú, rodiny vyjdú zo svojich dvorov, porozprávajú sa so svojimi susedmi," zhodnotila Sukeľová.
Na príprave podujatia participujú aj spoločenské organizácie, ktorých je v obci 12, či miestni poslanci.
"Máme tu aj materskú školu, učiteľky a kuchárky pripravili koláče a navarili čaj. Každá organizácia sa sama ponúkne, prispeje. Týždeň pred zabíjačkou je prípravná porada, naozaj taká bojová atmosféra vzniká v obci, takže je to príjemné," priblížila s úsmevom.
Na akcii vystúpila folklórna skupina Dupna a Humenské spevácke trio.
Vo večerných hodinách budú pokračovať veselicou v miestnom kultúrnom dome.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.