Korzár logo Korzár Zemplín

Vo viniciach pod Brekovským hradom čakajú parádnu úrodu

Zbierať možno začnú o tri týždne skôr.

Brekovské vinohrady.Brekovské vinohrady. (Zdroj: TASR)

BREKOV. Vo viniciach pod Brekovským hradom neďaleko Humenného očakávajú vyššiu úrodu ako vlani.

Hrozno už dozrieva, so zberom začnú v porovnaní s minulým rokom skôr možno aj o tri týždne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hodnoty cukru ako v septembri

"Ešte 19. marca bol sneh, čo tiež nebýva častý jav. Nástup teplého počasia bol veľmi razantný a prírastky, ktoré boli v máji, boli už s dvoj, možno aj trojtýždňovým predstihom. Priebeh mája a začiatok júna bol veľmi dramatický, čo sa týka prírastkov, teplota bola dobrá, vlahy bolo dosť zo zimy aj jarných mesiacov, rast bol extrémne rýchly. To isté sa začalo diať už na konci júna, keď hrozno veľmi dobre a rýchlo odkvitlo," priblížil Peter Mihaľko, ktorý vinice pri Brekove obhospodaruje, s tým, že bobuľky vo veľkosti hrášku evidovali tiež skôr.

SkryťVypnúť reklamu

Aktuálne hrozno dozrieva. Cukornatosť Frankovky modrej je podľa jeho ďalších slov na úrovni 16, Chardonnay 17, Sauvignon 18 stupňov normovaného muštomeru.

"Ide o vysoké hodnoty, ktoré sme mávali v septembri. Pokiaľ sa nič mimoriadne nestane a tento trend počasia ostane, určite sa so zberom posunieme o tri týždne skôr," poznamenal Mihaľko s tým, že je to pravdepodobne všeobecný jav.

"Pri minimálnom tlaku, ktorý sme mali tohto roku na hlavne hubové ochorenia, pri minimálnych postrekoch hrozno je absolútne čisté, bez akýchkoľvek problémov," spomenul.

Čakajú dobrú úrodu

Ak nepríde nejaký živel alebo napríklad škorce, úroda by mala byť veľmi dobrá.

"Bude vyššia ako minulý rok, to už z násady vidieť. Minulý rok bol kdesi na úrovni piatich ton, tak tento roku si dovolím povedať, že minimálne o tretinu by to mohlo byť viac," odhadol.

SkryťVypnúť reklamu

Mihaľko hospodári pri Brekove na necelých troch hektároch, kde pestujú šesť druhov odrôd hrozna, z toho dva sú modré.

Ide o najsevernejšie zaregistrované vinohrady na Slovensku.

"Geografické rozdiely severu sa globálnym otepľovaním mažú," podotkol.

Od marca tohto roka sú členmi Karpatskej vínnej cesty, ktorá vznikla v spolupráci s Poľskom a jej súčasťou je desať vinohradníkov.

"V Poľsku je vysadených momentálne niekoľko desiatok, keď nie stoviek hektárov vinohradov. Tam, kde sa nikdy nepestoval vinič, dnes je to už bežná prax," vysvetlil.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 648
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 168
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 133
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 247
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 147
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 916
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 751
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 465
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu