VEĽKÁ TŔŇA. Zber hrozna sa v uplynulých dňoch začal v slovenskej časti Vinohradníckej oblasti Tokaj.
Kvalitu úrody pre budúce vína hodnotí vinár Jaroslav Ostrožovič z Veľkej Tŕne v okrese Trebišov ako veľmi dobrú.
Menej, ale kvalitné
Hrozna je síce o niečo menej ako minulý rok, ale celkovo podľa neho ide o „pekný štandard".
„Trošku nás potrápil koniec kvitnutia viniča, keďže bol veľký tlak botrytídy (plesne sivej - pozn. TASR), a malý problém bol záver augusta, keď boli nesmierne vysoké teploty, vyše 33 stupňov, čo u nás bolo viac ako desať dní a bola vysoká spotreba vody. Tieto vplyvy sa podpísali pod to, že úroda, čo sa týka množstva, je trochu nižšia oproti minulému roku, ale kvalita je veľmi dobrá, takže píšeme ďalší ročník vysokej kvality," uviedol Ostrožovič.
Oberačku začali vo firme, ktorá hospodári na ploche 58 hektárov, 4. septembra, aktuálne majú obratých sedem hektárov.
„U muškátu žltého sa momentálne hýbeme s cukornatosťou 20 - 21, čo sme v kategórii neskorý zber. Postupne budeme pokračovať v zbere odrodou furmint a následne odrodou lipovina. Samozrejme, určité parcely nechávame na neskoršie zbery s nádejou, že nabehne botrytída a že by aj v roku 2019 sme mohli zberať cibéby," povedal vinár.
Cibéby sú zosušené hrozienka s vysokou koncentráciou cukru, napadnuté ušľachtilou formou plesne Botrytis cinerea, ktoré sú základom pre povestné tokajské putňové vína.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.