Korzár logo Korzár Zemplín

Miriam Miňová sa zdobeniu perníkov venuje dlhé roky.

Trebišovčanka ich väčšinou ozdobuje na Vianoce.

Medovnikárka Miriam Miňová zdobí vianočný medovník.Medovnikárka Miriam Miňová zdobí vianočný medovník. (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

TREBIŠOV. Zdobeniu perníkov sa venuje Miriam Miňová z Trebišova viac než 15 rokov.

Ako uviedla, väčšinou ich ozdobuje na Vianoce, no niekedy ide aj o jej celoročnú aktivitu.

„Takto potešujem svojich známych, táto práca ma neskutočne baví," povedala.

Hovorí, že v jej prípade ide o paradox.

„Som antitalent na maľovanie, ale zdá sa mi, že toto mi ide. Učila som sa tak - pokus, omyl. Začiatky boli veľmi ťažké, väčšinou všetko išlo do koša," povedala s tým, že je samouk.

Pripomenula, že v minulosti boli perníky aj vianočným darčekom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Bola to veľká výnimočnosť, ak sa v rodine daroval na Vianoce perník. V dnešnej dobe je to už taká bežná záležitosť, nie je to také výnimočné. Musím však povedať, že ľudia o to majú stále záujem," dodala.

Treba dodržiavať recepty

Podľa jej slov je potrebné striktne dodržiavať každý recept na perníky.

Inak hrozí, že cesto nebude dobré a stratí sa želaný tvar.

Základom cesta sú med, cukor, múka a vajíčka. Miňová hovorí, že perníky, ktoré robieva, sú jedlé asi pol roka.

Potom už ide skôr o dekoráciu.

Ľudia sa jej najčastejšie pýtajú, ako docieliť to, aby sa perník leskol.

„Používam na jedno vajíčko aj jeden žĺtok, pekne to natriem - niekedy aj dvakrát. Potom to dávam ešte trošku zasušiť do rúry na 100 stupňov, maximálne na pol minúty. Vtedy je perník krásne lesklý," povedala.

SkryťVypnúť reklamu

Aby perníky po Vianociach opäť zmäkli, odporúča ich dať do plastovej dózy a nakrájať k nim jablko či dať k nim krajec chleba.

O pár dní by už mali byť mäkké.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 905
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 432
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 269
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 518
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 080
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 935
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 650
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu