Korzár logo Korzár Zemplín

V Zemplínskych Hámroch žali kribicu, zakryje domček deduška Večerníčka

Ozimina je náročná na počasie.

Žatva v Zemplínskych Hámroch.Žatva v Zemplínskych Hámroch. (Zdroj: FB/OO CR Horný Zemplín a Horný Šariš)

ZEMPLÍNSKE HÁMRE. Tradičná žatva, teda ručným kosením, sa v utorok konala v obci Zemplínske Hámre v okrese Snina.

Súvisiaci článok Rozprávkový domček deduška Večerníčka opravia a presťahujú Čítajte 

Kosila sa špeciálna odroda raže s dlhými steblami, nazývaná aj kribica, ktorá sa v minulosti používala na slamené strechy a ktorá sa už dnes bežne nepestuje.

„Táto slama, tento materiál po vymlátení bude použitý na zakrytie strechy v najvýchodnejšej časti Slovenska, v Novej Sedlici, kde sa nachádza národná kultúrna pamiatka, takzvaný domček deduška Večerníčka. V spojení s obcou Zemplínske Hámre sme sa dohodli, že túto slamu využijeme tam ako krytinu," uviedol za organizátorov Jaroslav Lechan z občianskeho združenia Košiar.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je náročná na počasie

Kribica sa podľa neho kedysi využívala ako hlavná chlebovina, krmovina i krytina, takže z nej vznikal nielen dobrý ražný chlebík, ale aj slamené strechy.

„Je to ozimina, čiže sa seje na jeseň, a teda potrebuje kvalitné dažde, aby sa dobre zakorenila. Nie je náročná na pestovanie, ale je náročná na počasie hlavne pre jej výšku, ktorá je až dva metre. Po dozretí, zhruba začiatkom alebo v polovici augusta, si vyžaduje ručné zožatie, zviazanie do snopov a poukladanie do takzvaných krížov alebo panákov. Zhruba po dvoch až troch týždňoch, keď je dostatočne suché osivo, sa môže mlátiť a potom viazať," vysvetlil Lechan postup pri spracovaní.

Chlieb pečený v tradičnej peci

Na žatvu občianske združenie prinieslo chlieb z tejto raže, pečený v tradičnej hlinenej poľnej peci.

SkryťVypnúť reklamu

Takýto chlieb je podľa Lechana nielen voňavý a chutný, ale aj dlhšie vydrží, keďže pomalšie kôrnatie.

Na utorkovej akcii sa zúčastnili desiatky ľudí, viacerí sa aj aktívne zapojili do prác.

Starosta Zemplínskych Hámrov Ján Kepič (nezávislý) priblížil, že kribicu alebo tiež svätojánske žito pestujú hlavne pre slamu.

„Zaujímavosťou je, že sme siali v neskorom období, až na Mikuláša v decembri, ale napriek tomu sa nám to celkom podarilo. Kribica sa ujala a dnes sme mohli žať peknú rovnú slamu, ktorá dorástla zhruba 1,6 - 1,7 metra," povedal.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 610
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 111
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 256
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 885
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 711
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 602
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu