Korzár logo Korzár Zemplín

Medovnikárka z Michaloviec: Kvalitná poleva je základ úspechu

Používa čo najjemnejší cukor a čo najkvalitnejšiu múku.

Marianna Chvastová z Michaloviec vytvára medovníky už skoro dvadsať rokov. Jej špecialitou sú anjeliky, ktoré zdobí do rôznych podôb. Marianna Chvastová z Michaloviec vytvára medovníky už skoro dvadsať rokov. Jej špecialitou sú anjeliky, ktoré zdobí do rôznych podôb. (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

MICHALOVCE. Úspech pri zdobení medovníkov závisí od kvality polevy, radí výtvarníčka Marianna Chvastová z Michaloviec, ktorej pestrú prácu aktuálne prezentuje Zemplínske osvetové stredisko.

Ako povedala, pri jej výrobe treba použiť čo najjemnejší, púdrový práškový cukor.

Výsledok snahy ocenia podľa nej najmä gazdiné, ktoré sa chcú pustiť do zložitejšej výzdoby.

„Pri mriežkových vzoroch je základ urobená kvalitná poleva. Musí byť naozaj kvalitná, aby tie mriežky boli pekné," vysvetlila.

Na zafarbenie klasickej bielkovej polevy používa gélové potravinárske farby.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Anjelov predbehli víly

Súvisiaci článok Perník bol podradný medovník, ten pravý zrel mesiace v sudoch Čítajte 

Inšpiráciu pri zdobení hľadá Chvastová v každodennom živote.

Motívy nanáša na medovníky viacerými technikami.

Zvyčajný predvianočný motív anjelov tento rok predstihli víly, pri ktorých využíva nielen svoj estetický zmysel pre detail, ale i farebnú pestrosť, ktorú jej práca s farbami umožňuje.

Chvastová pečie a zdobí medovníky na Veľkú noc a na Vianoce už viac ako dvadsať rokov.

Aj keď v žiadnom z jej medovníkov nechýba med, obľúbený recept nemá.

„Skúšala som viacero receptov, nie každý sa mi osvedčil," povedala.

Aj pri ceste však odporučila používať čo najkvalitnejšiu múku.

Včely

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu