SNINA, HUMENNÉ. Jediné Regionálne centrum zhodnocovania biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) v hornom Zemplíne funguje v Snine.
Fermentor na spracovanie BRO (vrátane kuchynského) na kompost je v prevádzke už deväť rokov.
Okrem sninského spracúva aj humenský.
Od 1. júla majú samosprávy povinnosť triediť kuchynský odpad.
„Boli sme predpripravení na túto legislatívnu povinnosť. Môžeme povedať, že sme v predstihu o krok pred ostatnými samosprávami,“ hovorí konateľ Verejnoprospešných služieb (VPS) Snina Jozef Ondik.
Z miešacieho stroja do fermentora
Jaroslav Prokop spolu s ďalším kolegom z VPS majú na starosti obsluhu miešacieho stroja, fermentora a manipuláciu s kompostom.
„Pomocou nakladača dávame do miešacieho stroja biologicky rozložiteľný kuchynský odpad, trávu, lístie, iný biologický odpad, ktorý štiepkujeme a drvíme. Cez dopravníky sa hmota dostáva do fermentora, kde je 48 hodín pri teplote 70 stupňov Celzia. Vo fermentore sa dá naraz uskladniť 15 až 18 ton,“ opisuje proces spracovania.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.