Korzár logo Korzár Zemplín

Majiteľ gastroprevádzok: Ak nepustíme každého, budeme v ešte väčších problémoch

Chýba mu predpríprava, metodika i pomoc.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME - MARKO ERD)

HUMENNÉ. Závislosť chodu gastroprevádzok od rozdeľovania zákazníkov na očkovaných a neočkovaných podľa nového covid automatu, platného od pondelka 16. augusta, ešte viac polarizuje spoločnosť.

Pre mnoho prevádzok, ktoré už aj v súčasnosti pociťujú dramatický pokles tržieb oproti obdobiu pred pandémiou nového koronavírusu, budú zároveň nové opatrenia likvidačné.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Myslí si to Ján Blaško z Humenného, pôsobiaci v gastrosektore približne 30 rokov.

„Tak, ako sa v minulosti hádal otec so synom pre politiku, tak sa teraz hádajú pre očkovanie rodiny, kamaráti, spoločnosť je polarizovaná. Keď nepustíme každého zákazníka, bude obmedzená dostupnosť našich služieb. A my budeme ešte vo väčších problémoch, než sme," povedal.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Od pondelka pribudnú na východe oranžové okresy. Pozrite si platné opatrenia Čítajte 

Blaško: Represívny krok voči podnikateľom

Zmena v správaní ľudí v súvislosti s pandémiou má podľa neho citeľný dosah na gastrosektor aj bez obmedzení.

„Ľudia už tak nemigrujú po uliciach. Už ani teraz nie sú obsadené reštaurácie," ozrejmil.

Obmedzenia sa teraz zavádzajú v gastroprevádzkach už v oranžových okresoch, keď pri obsluhovaní bez kontroly zaočkovanosti, testovania či prekonania covidu nemôžu už byť zákazníci v interiéroch, ale iba na terasách.

Blaško podotkol, že štát zavedením dvojakej kategórie zákazníkov akoby presunul svoje povinnosti na prevádzkovateľov služieb.

Chýba mu predpríprava zavádzaných opatrení, jednoznačné usmernenia, metodika a zároveň adekvátna pomoc.

Sprísňovanie pravidiel v rámci očakávanej tretej pandemickej vlny označil za obrovskú katastrofu pre gastrosektor, a to bez ohľadu na región.

SkryťVypnúť reklamu

Zavádzanie nových opatrení vníma ako represívny krok voči podnikateľom.

Súvisiaci článok Vláda schválila nový covid automat. Najhoršie sú len okresy z východu Čítajte 

Majiteľ kaviarne: Mohlo by to byť ako v Nemecku

Ďalší humenský prevádzkovateľ gastroprevádzky, ktorý druhú vlnu pandémie zvládol najmä vďaka roznáškam jedla, si nevie predstaviť, ako to bude v rámci nových opatrení vyzerať so svadbami.

„Za uplynulý rok nám ich klienti zrušili 40," skonštatoval s tým, že práve svadby udržujú mnohé prevádzky pri živote.

„Neviem, prečo to nenastavia ako v Nemecku, kde zaočkovaní sedia vo vnútri podniku, nezaočkovaní na terase," uviedol majiteľ kaviarne Ján.

Keďže je sám zaočkovaný, v prípade prechodu okresu do oranžovej farby zvažuje uprednostniť aj zaočkovaných klientov.

Nové pravidlá pre gastroprevádzky

Podľa pravidiel, ktoré vyplynuli z nového covid automatu, môžu od pondelka 16. augusta gastroprevádzky v zelených okresoch fungovať bez obmedzení.

SkryťVypnúť reklamu

V regiónoch s horšou epidemickou situáciu sa podmienky budú odvíjať od režimu, ktorý si prevádzkovatelia vyberú - plne zaočkovaní, OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní covid-19) a tzv. základ, teda všetci zákazníci bez rozdielu.

Všetko o koronavíruse a ochorení COVID-19

Koronavírus SARS-CoV-2

Ilustračné foto.

Vyjadrenia splnomocnenca vlády považujú za ohrozovanie verejného zdravia ľudí.


TASR 1

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu