Korzár logo Korzár Zemplín

Horolezec Martin Gablík varil utečencom v Ubli guláš. Snívalo sa mu o tom pred rokom

Rytieri Pustého hradu prišli pomôcť.

Výškový horolezec Martin Gablík zo Zvolena varil pre ukrajinských utečencov v Ubli guláš a kapustovú polievku.Výškový horolezec Martin Gablík zo Zvolena varil pre ukrajinských utečencov v Ubli guláš a kapustovú polievku. (Zdroj: Alexander Daňo)

Týždeň varil v Ubli pre ukrajinských utečencov guláš a kapustovú polievku vo veľkých kotloch. Spolu s partiou Rytierov Pustého hradu zo Zvolena rozdali takmer tritisíc porcií. Pre mnohých bola polievka prvým teplým jedlom po troch či štyroch dňoch putovania do bezpečia. O tom, že sa za takýchto okolností dostane po prvýkrát do Uble, sa mu snívalo pred rokom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výškový horolezec MARTIN GABLÍK (69) zo Zvolena je najstarším Slovákom, ktorý kedy zdolal osemtisícovku. Hory ho naučili pokore, zoradili jeho priority a dali mu silu prekonávať ťažkosti. Človek sa musí snažiť v živote niečo výnimočné dokázať. Aj to je výnimočný výkon, keď žije čestne a ako dobrý človek, hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Prečo ste sa rozhodli prísť do Uble pomáhať ukrajinským utečencom?

- Sme priatelia a priaznivci, ako my hovoríme, Rytieri Pustého hradu vo Zvolene. Naše spoločenstvo pomáha pri archeologických vykopávkach na hradisku. Náš aktívny šéf Jaroslav Stehlík sa spolu s Petrom Zimom hneď po vypuknutí vojny zišli a povedali si, že by bolo potrebné pomôcť na hraniciach. Okamžite sa pustili do hľadania sponzorov, obehali koho a čo sa dalo. V strede týždňa sa na mňa Jaro obrátil s prosbou o pomoc. Prisľúbil som ju bez rozmýšľania. V nedeľu sme odcestovali do Uble.

Čo je vašou úlohou?

- Rozhodli sme sa ponúknuť to, čo utečencom chýba, teda teplé jedlo. Prichádzajúcim pripravujeme kapustovú a gulášovú polievku, podávame tiež čaj a kávu. Najprv sme mali stánok postavený priamo na hranici, ale ľudia sa pri ňom nezastavovali, lebo pokračovali v ceste do obce a ďalej za svojimi príbuznými a známymi. Presťahovali sme ho preto ku kultúrnemu domu do dediny. Doplnili sme to, čo chýbalo. My jediní varíme, pani starostka je nadšená, že takto pomáhame.

SkryťVypnúť reklamu

Koľkí ste zo Zvolena prišli?

- Piati, niektorí po troch dňoch museli odísť, no my sme ostali celý týždeň až do nedele. Ja som tu najstarší, mám 69 rokov, najmladší kolega má 47.

Vládzete?

- Samozrejme, beháme, fungujeme, tak ako mladí. Čo iné nám zostáva.

Ako vyzerá váš „pracovný“ deň?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C8RP5 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 634
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 147
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 133
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 247
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 179
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 907
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 737
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 524
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu