Korzár logo Korzár Zemplín

V Trebišove začali stavebné práce na novej kompostárni

Dokončená by mala byť v roku 2023.

(Zdroj: Ilustračné - archív)

TREBIŠOV. V Trebišove sa začali stavebné práce súvisiace s výstavbou novej kompostárne, dokončená by mala byť v roku 2023.

Bude slúžiť na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu z údržby parkov, cintorínov a mestskej zelene.

Obyvatelia Trebišova do nej budú môcť priniesť biologicky rozložiteľný odpad zo svojich záhrad či kuchynský odpad z domácností.

Generálnym dodávateľom diela za viac ako 1,1 milióna eur je spoločnosť 3 Energy, s. r. o., ktorá zároveň dodáva technologické zariadenia za zhruba 210-tisíc EUR.

SkryťVypnúť reklamu

Spoločnosť EUROVIA SK ako subdodávateľ realizuje stavebnú časť diela. Informoval o tom spoločnosť EUROVIA SK.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Až 2 800 ton ročne

„Ročne sa v kompostárni zhodnotí približne 2 800 ton biologicky rozložiteľného odpadu. Z toho 2 100 ton by mal tvoriť odpad z údržby zelene či záhrad a ďalších 700 ton sa očakáva z kuchýň trebišovských domácností. Celý proces kompostovania bude trvať približne 10 týždňov,“ informovala hovorkyňa spoločnosti EUROVIA SK Simona Tančáková.

Zariadenie na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu bude pozostávať z niekoľkých stavebných objektov.

V prijímacej hale pre kuchynský odpad sa umiestnia dva boxy a elektrický drvič. Jeden box bude určený na príjem a druhý box na premiešavanie kuchynského a ostatného odpadu.

Prijímacie boxy na ostatný odpad budú slúžiť na dočasné uskladnenie biologicky rozložiteľného materiálu z údržby zelene, konárov a lístia.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok V bývalých vojenských skladoch v Trebišove začínajú budovať kompostáreň Čítajte 

Dvojtýždňový proces

V časti pre hygienizačné jednotky sa umiestnia tri zariadenia, ktoré sa budú priebežne plniť v závislosti od prísunu kuchynského odpadu.

Proces hygienizácie bude trvať približne dva týždne.

Na dozrievacej ploche širokej takmer 33 metrov a dlhej 40 metrov sa vybuduje šesť základok s podzemnými prevzdušňovacími potrubiami pod každou z nich – zabezpečí sa tak neustála dodávka kyslíka nezávislá od cyklov prekopávania.

Na začiatku a konci dozrievacej plochy sa navyše zrealizuje dodatočný manipulačný priestor na otáčanie strojov.

Všetky tieto plochy sa pokryjú nepriepustným asfaltom.

Skladovacia plocha bude určená na uskladnenie hotového kompostu.

K plochám bude prislúchať aj retenčná nádrž na zhromažďovanie výluh a dažďovej vody – tie sa využijú na opätovné zavlažovanie materiálu vo fáze dozrievania.

SkryťVypnúť reklamu

Technologické zariadenie kompostárne bude pozostávať z hygienizačných jednotiek, prevzdušňovacieho systému, čerpadiel, sifónov a dúchadiel.

Ďalšími neoddeliteľnými súčasťami sú rádiové teplotné sondy, riadiaci, kontrolný a vizualizačný systém, vrátane dozrievacích plôch.

Súvisiaci článok Trebišov postaví kompostáreň v bývalých vojenských skladoch Čítajte 

Na severnom okraji mesta

Stavba vznikne na severnom okraji mesta Trebišov a areál bude prístupný z miestnej komunikácie cez existujúcu spevnenú cestu.

V súčasnosti sú na pozemku skládky vyvezených zemín, ktoré sa využijú na násypy pre sadové úpravy v rámci nového areálu.

Nové realitné projekty

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 862
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 383
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 645
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 045
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 900
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 576
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu