Korzár logo Korzár Zemplín

Tatarčané pirohy nie sú z tatárskej omáčky. Čo by ste ešte mali o Rusnákoch vedieť?

Rodina pestuje pohánku 30 rokov.

Jeden z ročníkov festivalu priniesol i kurz maľovania ikon. Jeden z ročníkov festivalu priniesol i kurz maľovania ikon. (Zdroj: Objavte Poloniny)

POLONINY. Už pred tromi tisícročiami bola pohánka dôležitou súčasťou potravy v ázijských krajinách.

Vrchol zažívala v 16. a 17. storočí, keď veľký podiel ľudskej stravy tvorili sýte kaše a placky – na ich prípravu bola ideálna.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď si ľudia s rozmachom pestovania pšenice a raže obľúbili viac pečivo, pohánka ustúpila do úzadia.

Dnes ju znovu objavujeme ako „modernú“ potravinu pre jej zdravotné výhody a nutričnú hodnotu, ktorá je podstatne vyššia ako pri mnohých obilninách.

Pohánku doviezli do Európy pohanské kmene Tatárov, veľmi rýchlo si získala obľúbenosť (a s ňou aj svoje meno).

SkryťVypnúť reklamu

Tatarka, takto volajú Rusnáci pohánkovú múku.

Odtiaľ pochádza aj názov tatarčané pirohy a nie z tatárskej omáčky, ako sa zvyknú pýtať návštevníci festivalu Objavte Poloniny.

Súvisiaci článok Konopná farma aj chalúpka Večerníčka. V Poloninách sa dozviete i temné tajomstvá Čítajte 

„Hlavný stan" v Uliči

Viac o pohánke povie počas zážitkového podujatia rodina Chomaničových – pestovateľov a spracovateľov pohánky, ktorí sa v Kolonici už viac ako 30 rokov venujú tejto zázračnej plodine.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9TK4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 607
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 108
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 267
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 881
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 710
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 610
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu