Korzár logo Korzár Zemplín

V Michalovciach spustili zber bioodpadu, za prvé dva týždne vyviezli 10 ton

Kuchynský odpad končí v kompostárni.

(Zdroj: Ilustračné - archív)

MICHALOVCE. V Michalovciach sa naplno začal zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu.

Ako informovala hovorkyňa radnice Mária Stričková, v prvých dvoch týždňoch zberu sa vyzbieralo viac ako desať ton odpadu.

Odpad sa odváža do kompostárne na Lastomírskej ulici.

Vlani sa tam začala skúšobná prevádzka nového hygienizačného zariadenia na jeho zhodnocovanie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Nové postupy spracovania bioodpadu majú za cieľ zlepšiť environmentálnu udržateľnosť, znížiť množstvo skládkovaného odpadu a zvýšiť efektívnosť využitia odpadových materiálov," doplnila Stričková. Mesto zaviedlo systém, v rámci ktorého domácnosti separujú kuchynský odpad do hnedých košov s objemom desať litrov, vybavených kompostovateľnými vreckami.

SkryťVypnúť reklamu

Dostali štartovací balíček

Každá domácnosť získala štartovací balíček obsahujúci kôš a 25 kompostovateľných vreciek.

Odpad z bytových domov sa zbiera do zberových nádob umiestnených na kontajnerových stojiskách.

Pravidelné čistenie a dezinfekciu vykonávajú Technické a záhradnícke služby mesta Michalovce.

Kuchynský odpad z prímestských častí (Močarany, Topoľany, Vrbovec) sa zhodnocuje domácim kompostovaním.

Zmeny v systéme zberu odpadu zahŕňajú aj prechod z jednotýždňového na dvojtýždňový interval zberu zmiešaného a separovaného odpadu.

Cieľom je zvýšiť efektívnosť zberu a podporiť aktívnejšie triedenie odpadu obyvateľmi, doplnila Stričková.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 766
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 272
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 143
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 886
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 976
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 824
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 413
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu