Korzár logo Korzár Zemplín

Zber hrozna na Tokaji sa začal pre horúčavy oveľa skôr. Pomohli by primerané zrážky

Posun je asi o dva týždne.

Zber hrozna na Tokaji.Zber hrozna na Tokaji. (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

MALÁ TŔŇA. So zberom hrozna začali vo vinohradníckej oblasti Tokaj už koncom augusta. Úroda vyzerá byť podľa vinohradníkov štandardná, letné horúčavy a nedostatok vlahy môžu sčasti znížiť jej objem.

Oberanie hrozna vo vinohradoch pri Malej Tŕni začali odrodou muškát žltý.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Posun je asi o dva týždne

„Oberačky sme toho roku začali 26. augusta, čo je veľmi skoro na náš región. Podľa všetkého je to posun zhruba o 14 dní oproti normálnym rokom," uviedol vinár Jaroslav Ostrožovič.

Vaša lokalita:
Malá Tŕňa

Predpoveď počasia na dnes

20 ℃
Riziko zrážok: 5%
20 ℃
Riziko zrážok: 15%

Pretrvávajúce vysoké teploty podľa neho výrazne urýchľujú proces zrenia aj u odrôd furmint a lipovina.

SkryťVypnúť reklamu

„Úroda vyzerá byť štandardná, hoci vysoký výpar a strácanie vody z bobuliek ukazuje, že úroda môže byť trošička nižšia. Ale v porovnaní s minulým rokom je to zatiaľ asi vyrovnané," skonštatoval vinár.

Aktuálne začali oberať odrodu lipovina. Pri súčasnom trende by mohli skončiť so zberom hrozna rekordne už v polovici októbra.

Súvisiaci článok Slovensko vyprodukuje viac exkluzívneho vína. Na Tokaji majú nové odrody hrozna Čítajte 

Pomohli by zrážky

Vysoké teploty trvajúce aj v noci ovplyvňujú výslednú podobu hrozna. Pomohli by zrážky vo vhodnej miere.

„Vysoké teploty spôsobujú, že tvorba cukru ide veľmi prudko hore a nestíhajú sa vyvíjať aromatické látky, čo je niekedy dilema, či oberať alebo neoberať. Potom sa, samozrejme, rýchlo odbúravajú kyseliny a víno bez kyseliny je veľký problém," povedal Ostrožovič.

Druhou stránkou podľa neho je, že vysoké teploty spôsobujú veľký výpar vody.

SkryťVypnúť reklamu

„Už máme lokality, kde sa voda z bobuliek stráca. To znamená, že rastlina si vodu, ktorú natlačila do bobuľky, už berie späť. Hlavne to cítiť u odrody lipovina," skonštatoval.

Súvisiaci článok Ostrožovičovci: Neriešte suché či sladké víno, ale pocit, či chutí alebo nechutí Čítajte 

Počasie

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 856
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 367
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 663
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 043
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 897
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 563
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu