Korzár logo Korzár Zemplín

Netradičná rozlúčka so Slovenskom

Prípravou jedál z plodov mora a tradičných gréckych jedál sa so Slovenskom lúčil Ioannis Kyrtsios. Grék spolupracuje s michalovskou hotelovkou.

Zavítal sem, aby navštívil priateľov a opäť si vybral študentov, ktorí pôjdu praxovať do Leptokárie.

MICHALOVCE. Podľa Ioannisa vzťahy medzi ním, školou, študentmi a ich rodinami už dávno prekročili pracovné hranice. Na Slovákov nedá dopustiť, o zemplínskych študentoch sa vyjadroval len v superlatívoch. A oni o ňom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prax = škola života

Stredná odborná škola spolupracuje so zahraničnými partnermi už roky. Angličtinárka Jarmila Lapšanská hovorí, že prax je pre deti najlepšia jazyková škola: "Naučia sa použiť to, čo ich teoreticky naučili v škole. Keďže sú dlhé mesiace mimo rodiny, učia sa aj samostatnosti, zodpovednosti a kreativite. Je to pre nich škola života."

SkryťVypnúť reklamu

Jej slová potvrdzujú aj študenti. Štvrtáčka Monika Kandráčová priznáva, že je to náročné na psychiku: "Ale veľa sme sa tam naučili, spoznali nových ľudí a zdokonalili sa v cudzom jazyku." Už tri razy skúšala prax aj Lucia Bajková: "Bola som v Čechách, Poľsku aj Grécku tam pôjdeme aj od mája, lebo sa mi tam páči najviac." Grécko najviac vyhovovalo aj Pavlovi Morozovi či Ivane Onduškovej.

Grécke jedlá v slovenských podmienkach

Zázračný "šéf" pred pár týždňami zavítal do Michaloviec. "Jeho návšteva nebola len pracovná, za tie roky sa medzi ním a nami vytvorili priateľské vzťahy," vysvetľuje zástupkyňa školy Eva Pažinková. Grékovi v slovenskej kuchyni asistovali študenti. Ioannis prezradil, že varí veľmi rád: "Keďže odchádzam, na rozlúčku som chcel hostiteľom predstaviť grécku kuchyňu. Dominujú v nej plody mora, ryby, šaláty, syr a zelenina. Bola to pre mňa výzva, chcel som dokázať, že sa naše jedlá dajú pripraviť z toho, čo sa dá kúpiť vo vašich obchodoch," smeje sa. Tvrdí, že zohnal všetko, akurát to vyzerá inak, ako u nich a má to aj inú chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Na Slovákov nedá dopustiť

Ioannis na Slovensko a našich študentov nedá dopustiť: "Ste veľmi pohostinní a priateľskí. Som tu tretí týždeň, ale hoci mám Grécko rád, nechýba mi, čo je prekvapenie aj pre mňa. Pokiaľ ide o deti, mal som Čechov aj Poliakov, ale Slováci sú jednotky. Chcú sa učiť, sú pracovití, disciplinovaní, ochotní a veľmi milí."

Študenti priznávajú, že prax v Grécku im vyhovuje najviac. "Ioannis nie je len šéfom, stal sa naším učiteľom, psychológom, otcom aj bratom. Keď sme nestíhali, bez problémov sa k nám pripojil v kuchyni, roznášal jedlá, ba aj umýval riady," hovorí Pavol Herman.

Srdečný Grék na záver prezradil, že cez leto budú Michalovčania skúšobne v Grécku variť slovenské jedlá. Jemu vraj chutia halušky, palacinky, knedľa s kapustou a naše polievky: "U nás sa jedia málo a majú celkom inú chuť."

SkryťVypnúť reklamu

Autor: lyv

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 856
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 367
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 663
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 043
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 897
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 563
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu