Korzár logo Korzár Zemplín

Medzinárodná kulinárska súťaž

Vlaňajší titul víťazov medzinárodnej kulinárskej súťaže maďarské družstvo hasičov z Fehérgyarmatu neobhájilo. Najchutnejšie tento rok špecialitu

navaril slovenský tím - manželia Vegsöovci z Krišovskej Lieskovej.

IŽKOVCE. Najmenšiu dedinku Michalovského okresu preslávilo nielen to, že spolu s Bešou ležia priamo pod dáždnikom EVO Vojany, ale aj medzinárodná kulinárska súťaž.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Varenie špecialít majú v krvi

Starosta Ján Jakub priznáva, že pôvod súťaže treba hľadať v nadštandardných vzťahoch ľudí z dedín na slovenskomaďarsko-ukrajinskom pomedzí. Dosvedčili to aj starostovia Voján, Krišovskej Lieskovej, Kapušianskych Kľačan, či Beše: "Keď sa začne leto, každá obec robí jednu sobotu akciu. Niekde sa varí guľáš, inde halászlé, potom mäsová polievka a podobne. Vždy je to spojené s kultúrnym programom či športovými súťažami. My sme pred 4 rokmi vymysleli varenie miestnej špeciality perkeltu z bravčových nožičiek," hovorí Ján Jakub. Varenie vraj tunajší ľudia majú v krvi: "Variť chodíme aj vonku, do partnerských obcí v Maďarsku či Rumunsku. Pred 3 rokmi sme takto v Maďarsku varili bryndzové halušky zo 120 kíl zemiakov. Súťažiaci z prešovského hotela si z nás robili srandu, že či Maďari vedia navariť slovenské národné jedlo. Zostali prekvapení a my máme stálu pozvánku na večeru zadarmo v tomto hoteli."

SkryťVypnúť reklamu

Skvelá atmosféra

Pokiaľ ide o kuchársky kumšt, ten sa dá naplno pozorovať aj počas súťaže v Ižkovciach. Z malej akcie s pár súťažnými družstvami sa stala tradícia a udalosť roka v dedine: "Tento rok máme 15 družstiev, z toho 3 maďarské a zvyšok sú tímy okolitých dedín. Mali prísť aj Ukrajinci, ale mali problém s vízami."

Do obecného parku akcia pritiahla stovky zvedavcov. Nechýbal bohatý kultúrny program s vychytávkami, ktoré poznajú najmä slovenskí Maďari. Podvečer tesne pred vyhodnotením už atmosféra gradovala natoľko, že kuchári tancovali okolo stánkov. Do ďalekých končín sa zatúlala aj poslankyňa Ľubica Rošková. O špecialite počula a zvedavosť jej nedala: "Aj som to vyskúšala. Je to skvelé." Za najúžasnejšie považuje, že aj v malej dedine vedia ľudia pripraviť perfektnú akciu: "Ako som zistila, mnohé dediny pripravujú výborné podujatia, len sa o nich nevie. Škoda."

SkryťVypnúť reklamu

Víťazmi tímy z okolia

Súťažné tímy špecialitu varili od jednej do šiestej. Vtedy im vzorky odobrali na hodnotenie. Členka poroty Zuzana Jusková povedala, že vzorky boli očíslované: "Hodnotili sme na dvakrát v prvom kole farbu, vzhľad a úpravu. Prideľovali sme body 1-16. V druhom sme sa zamerali na chuť. Body sa spočítali a vyhral ten, kto ich mal najviac."

Víťazstvo si napokon odnášali do neďalekej Krišovskej Lieskovej manželia Vegsöovci. Druhé bolo družstvo z Kapušianskych Kľačan a tretí Domov Súcit.

* * *

Tajomstvo špeciality? Každý má iné

n Vypátrať dobrý recept na perkelt je dosť zložité. Každý kuchár má vlastný postup aj "tajomstvá." Šéfkuchár vlaňajších víťazov Csaba Demeter hovorí, že základom perkeltu z bravčových nožičiek je veľa cibule a zeleniny. Po ich popražení na slanine a masti pridáva koreniny, mäso a vodu: "Variť sa to musí aspoň 4-5 hodín." Tajomstvom je vraj okrem iného červené víno: "A viac nepoviem."

SkryťVypnúť reklamu

n Róbert Lörincz, ktorý prišiel šéfovať tímu Domova Súcit z Veľkých Kapušian až z Rožňavy, tvrdil, že do jedla musí kuchár dať srdce aj dušu. Až potom prezradil, že jedným z tajomstiev "jeho" perkeltu je čerstvá vňať Maggi. Nožičky a kolienko si pripravuje osobitne, až neskôr ich pridáva k základu.

n Šéfkuchár Beše a starosta Viliam Titka v jednej osobe zase hovorí, že kvalitná špecialita má byť tmavá a hustá: "Nesmie sa pridať veľa vody, žiadne zemiaky. Dlho variť, keď je hotové, má to byť ako lep. Keď to vychladne, po obrátení hrnca to musí držať dnu," smeje sa.

n Hlavný kuchár tímu Vojan Július Vajó do základu používa pol dávky oleja a pol masti.

n Manželia Vagsöovci svoje tajomstvo neprezradili. Len to, že varenie majú ako hobby.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 868
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 392
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 263
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 626
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 050
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 903
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 588
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu