Korzár logo Korzár Zemplín

Deviataci sondovali, čo chcú študovať

Stovky deviatakov počas minulého týždňa zisťovalo, či im vybraná škola pasuje. Opäť sa osvedčilo staré známe: Lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť.

MICHALOVCE. Možnosť poodhaliť tajomstvá budúceho štúdia dostali na Dňoch otvorených dverí. V netradičnom jesennom termíne ich pripravila Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu. Centrom diania sa stalo stredisko praktického vyučovania Dúha.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Do nejasna jasno

Deviataci mali všetky odbory na jednom mieste. Od módnych návrhárok, čašníkov, kaderníčky, operátorky odevnej výroby až po regionálny cestovný ruch. Mohli sa pýtať, čo stredoškoláci študujú. "Uvažovala som o hotelovej akadémii, ale nevedela som celkom o čom to je. Nechápala som ani rozdiel medzi odbormi kuchár - čašník, hostinský či hoteliér. Zdalo sa mi to na jedno kopyto," povedala Lucia zo Sečoviec. Majster Juraj Balombini vysvetlil, že učebné odbory majú viac praxe: "Hoteliéri zase viac teórie. Ich práca je skôr v manažovaní."

SkryťVypnúť reklamu

Aj cestovný ruch

Zvedavé deviatačky sa kopili okolo stánku s regionálnym cestovným ruchom. "Máme dva jazyky, nemáme fyziku ani chémiu," reagovali študentky. Riaditeľ školy Miroslav Sivý uviedol, že vznik odboru je reakciou na dieru na trhu: "Sú dva regióny východu, ktoré majú šancu na rozvoj cestovného ruchu, Spiš a Zemplín. V novom programovacom období sem má prísť na jeho rozvoj financie z EÚ. Žiaľ, ako sa ukázalo, stále tu chýbajú kvalifikovaní odborníci. Na Spiši tento odbor už experimentálne zriadili. My až teraz. V Grécku či Poľsku je to už zabehnuté."

Autor: lyv

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu