Korzár logo Korzár Zemplín

Michalovskí študenti vyhrali medzinárodnú súťaž

Rzesow/Michalovce - Menu, zostaveným z tradičných zemplínskych jedál na Veľkú Noc, dostali michalovskí študenti osemčlennú medzinárodnú porotu na

súťaži v poľskom Rzesowe. Z prestížneho podujatia si domov priniesli víťazstvo.

Témou trojdňovej Európskej kuchárskej súťaže boli jedlá európskych regiónov. Študenti odboru hostinský zo Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu z Michaloviec Oľga Kinčovská a Jaroslav Kuchna reprezentovali Slovensko ako jediní. Konkurovalo im sedem tímov z Nemecka, Poľska, Francúzska, Slovenska a Ukrajiny. Oľga a Jaro priznávajú, že menu vymysleli a naostro pripravovali ešte doma s majstrami Jurajom Balombinim, Marošom Lendáčom a Slávkou Rudášovou. Prehľad v tradičných zemplínskych jedlách mali veľký. Majstri sú z Orechovej a Hlivíšť, Oľga zo Stretavy a Jaro z Bežoviec. Výsledkom bola tabuľa s neuveriteľnými 13 jedlami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Chceli sme, aby to bolo chutné, ale aj farebne pútavé. Na slávnostnej tabuli sme použili aj folklórne prvky - staré vyšívané obrusy, rôzne veľkonočné dekorácie či medovníky v tvare vajíčok," hovorí Oľga. Porotcov zaujali nielen zaujímavým menu, ale aj oblečením, ktoré im ušili kamaráti z odboru odevný operátor. Juraj Balombini pripúšťa, že sa bojovalo o každý bod: „Hodnotila sa príprava, technika varenia, chuť a kvalita jedál, ich dekorácia, schopnosť predstaviť ich. Za hygienu a oblečenie sa dalo získať až po 20 bodov, dôležitý bol aj vzhľad tabule. O tú našu sa už v prvý deň zaujímali médiá, preto sme sa ocitli aj v novinách."

Oľga a Jaro za najťažšiu etapu považujú dekorovanie. „Keď som vyrezávala barančeka z masla, porotkyňa celý čas stála pri mne. Potom som zvyšky dala do zdobiaceho sáčku a dozdobila ho. Boli unesení," spomína Oľga. Dvojica prišla aj na jednoduchý spôsob prípravy veľkonočnej „hrudky": „Rozšľahané vajcia sme dali do horúceho mlieka, hotová bola rýchlo. Okrem toho sme robili aj tvarohovú. Na 13 jedál sme mali 6 hodín, ale stihli sme to za päť."

SkryťVypnúť reklamu

Porotu zaujali trojicou rolád - syrovou plnenou hroznom, bravčovou a kuracou so zeleninou. Samozrejmosťou bola „šoudra", vážiaca takmer päť kilogramov, chren so smotanou, červená repa a paska v tvare vrkoča a košíka. „Najviac porote chutilo slepé prasa. Koleno sa po uvarení vykostí, odstráni sa koža, mäso sa zomelie s upraženou slaninou, cibuľkou a cesnakom, pridá sa majorán, korenie, na kocky nakrájané rožky, namočené vo vývare z kolena," recituje spamäti Jaro. Na pol kila mäsa sa pridáva 5 vajec, zmes sa premieša, uloží na kysnuté cesto, zabalí ako makovník a pečie v rúre 13 - 15 minút pri 250 stupňoch. Tento tip omladine poradil Juraj Balombini - ide o tradičný orechovský recept.

Autor: lyv

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 856
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 367
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 663
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 043
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 897
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 563
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu