alkoholu v liehovine, ako deklaroval jej obal - aj tieto nedostatky v kvalite potravín zistili inšpektori v obchodnej sieti okresov Humenné, Snina a Medzilaborce. Vyplýva to z výsledkov kontroly Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Humennom za mesiac november.
Inšpektori pri 152 kontrolách preverili hypermarkety, maloobchodné predajne, ale aj výrobcov potravín a distribučné sklady. V 38 prevádzkach pritom odhalili 51 porušení zákona o potravinách. „Najčastejšie boli zistené nedostatky v osobnej hygiene, nedodržanie teplotných podmienok skladovania a uchovávania mliečnych a mäsových výrobkov, ako aj nesprávne označenie potravinárskych výrobkov," povedala riaditeľka úradu Helena Dziaková.
V piatich prevádzkach kontrolóri objavili aj potraviny po dátume minimálnej spotreby. Dlhšie, ako mali, tu zákazníkom ponúkali dvadsaťsedem druhov potravinárskych výrobkov. Predaj tohto tovaru v celkovom množstve takmer sto kilogramov a v hodnote viac ako pätnásťtisíc korún zastavili.
Požiadavkám potravinového kódexu nevyhovoval aj alkohol - bol nesprávne označený, v jednom prípade mal nižší obsah alkoholu, ako stálo na obale. Dziaková spomenula aj závažnejší prípad pokazeného mäsa, ktoré malo zmenenú farbu a zapáchalo. „Išlo o zmyslovo zmenené hovädzie a bravčové mäso. Bolo skladované za nesprávnych teplotných podmienok. Odhalili sme ho na základe sťažnosti občana. Voči podnikateľovi sme začali správne konanie, v ktorom mu hrozí niekoľkotisícová pokuta".
Sankciám sa nevyhli ani ostatní previnilci. Šiesti prevádzkovatelia zaplatili pokutu v celkovej hodnote 235-tisíc korún. Za menej závažné nedostatky bolo uložených 24 pokút hneď na mieste. Úrad takto získal pätnásťtisíc korún.
Kontroly potravín v okresoch Michalovce a Sobrance zase ukázali, že najväčší počet nevyhovujúcich výrobkov je medzi cestovinami. „Za celý minulý rok nevyhovovalo takmer 23 percent týchto produktov, ktoré sme skontrolovali. Z výrobkov z obilia to bolo skoro dvanásť percent, v šestnástich prípadoch bola zistená mikrobiologická kontaminácia pekárenských výrobkov. Žiadne závady však neboli zistené u mliečnych výrobkov," informoval Ján Hromaník, hlavný inšpektor potravinového dozoru Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Michalovciach.
Hromaník si myslí, že potravinová bezpečnosť v regióne sa zlepšuje aj vďaka zverejňovaniu výsledkov kontrol v médiách. Podľa neho však o kvalite bude rozhodovať kúpna sila spotrebiteľa. „O kvalite hovorí predovšetkým cena, tá naznačuje, čo ktorý výrobok obsahuje. Spotrebiteľ kupuje to, na čo má a výrobcovia sa tomuto trendu prispôsobujú," vysvetlil.
Autor: rok
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.