Korzár logo Korzár Zemplín

Malotŕňanskí vinohradníci očakávajú slabú úrodu

Malá Tŕňa - Tohtoročné počasie vinárom z najvzácnejšej vinohradníckej oblasti Slovenska - Tokaja, veľmi neprialo. Zhodli sa na tom viacerí počas

jubilejných 10. Malotŕňanských vinobraneckých slávností, ktoré sa v nedeľu podvečer konali v areáli tunajších pivníc.

„Ani nepamätám, ktorý rok som musel použiť toľko postrekov. Hrozno chytili plesne - múčnatka a peronospóra. Studený a vlhký máj urobil svoje, leto bolo krátke, bolo len zopár slnečných dní... Septembrové počasie nám tiež nie je práve naklonené. Tokajské hrozno potrebuje slnečnú teplú jeseň, aby malo dobrú cukornatosť a dostatok cibéb (zoschnutých bobuliek hrozna, ktoré dávajú vínu špecifickú chuť - pozn. red.). Očakávam veľmi slabú úrodu," povedal nám jeden z tunajších vinárov Gabriel Csonka. Rodina tohto železničiara obrába 20 árov viníc už desiatky rokov, k vinárskemu kumštu a celoročnej drine už pričuchli aj jeho synovia. Vysvetlil, že tunajšie vinobranecké slávnosti sú len symbolické, lebo zber tokajského hrozna začína až začiatkom októbra, ba aj neskôr. „V tom čase je už na oslavy chladno, preto sa robia teraz. Symbolom úrody je burčiak, ktorý sme vyrobili špeciálne na túto príležitosť. Jedna z tunajších firiem dodala hrozno, máme ho asi 300 litrov," vysvetlil.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Atmosféru vinobraneckých slávností podčiarkovali vystúpenia folkloristov, podávanie tradičných zemplínskych špecialít či možnosť navštíviť tunajšie pivnice, ktoré sú v tento deň otvorené pre každého. Pri miestnom amfiteátri je len zopár pivničných vchodov, ale podľa vincúrov je to len zdanie. „Vchod je len jeden, ale pivníc je viac, z hlavnej chodby sú vyhĺbené do strán. V tom našom ich je až trinásť," prezradil Gabriel Egyed, ktorý zašiel do tej svojej spolu so sestrou a priateľkou. Aj on potvrdil slová ostatných vincúrov a „slabom roku pre Tokaj". „Rodina obhospodaruje 10 árov, ale víno robíme len pre seba alebo ako dar pre známych. Veď kto odíde z Tokaja a nevyskúša tunajšie víno?" smeje sa. Egyedovci dorobia ročne asi 500 litrov, odvlani im ešte zostalo sto: „Nepoužívam žiadne prídavky ani esencie. Na 500 litrov som pridal len 30 kg cukru. Napriek tomu pozor - je veľmi silné, ako všetky tokajské vína." Menším malotŕňanským pestovateľom vína sa podľa neho výroba vína neoplatí: „Keby som ho chcel predávať, bolo by to ťažké. Platia prísne hygienické pravidlá a normy. Splniť ich dokážu len veľkí spracovatelia."

SkryťVypnúť reklamu

Vinohradníkov trápi aj nízka výkupná cena tokajského hrozna, vlani sa pohybovala okolo ôsmich korún. „Musíme predať aspoň hrozno, aby sa nám vrátili náklady. Teraz idú reči, že sa vraj bude vykupovať len po 5 korún," povedal Egyed. Napriek problémom a zlým prognózam na tohtoročnú úrodu by sa vinice nevzdal on ani nikto z tunajších vincúrov.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 809
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 317
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 261
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 798
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 009
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 845
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 482
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu