jubilejných 10. Malotŕňanských vinobraneckých slávností, ktoré sa v nedeľu podvečer konali v areáli tunajších pivníc.
„Ani nepamätám, ktorý rok som musel použiť toľko postrekov. Hrozno chytili plesne - múčnatka a peronospóra. Studený a vlhký máj urobil svoje, leto bolo krátke, bolo len zopár slnečných dní... Septembrové počasie nám tiež nie je práve naklonené. Tokajské hrozno potrebuje slnečnú teplú jeseň, aby malo dobrú cukornatosť a dostatok cibéb (zoschnutých bobuliek hrozna, ktoré dávajú vínu špecifickú chuť - pozn. red.). Očakávam veľmi slabú úrodu," povedal nám jeden z tunajších vinárov Gabriel Csonka. Rodina tohto železničiara obrába 20 árov viníc už desiatky rokov, k vinárskemu kumštu a celoročnej drine už pričuchli aj jeho synovia. Vysvetlil, že tunajšie vinobranecké slávnosti sú len symbolické, lebo zber tokajského hrozna začína až začiatkom októbra, ba aj neskôr. „V tom čase je už na oslavy chladno, preto sa robia teraz. Symbolom úrody je burčiak, ktorý sme vyrobili špeciálne na túto príležitosť. Jedna z tunajších firiem dodala hrozno, máme ho asi 300 litrov," vysvetlil.
Atmosféru vinobraneckých slávností podčiarkovali vystúpenia folkloristov, podávanie tradičných zemplínskych špecialít či možnosť navštíviť tunajšie pivnice, ktoré sú v tento deň otvorené pre každého. Pri miestnom amfiteátri je len zopár pivničných vchodov, ale podľa vincúrov je to len zdanie. „Vchod je len jeden, ale pivníc je viac, z hlavnej chodby sú vyhĺbené do strán. V tom našom ich je až trinásť," prezradil Gabriel Egyed, ktorý zašiel do tej svojej spolu so sestrou a priateľkou. Aj on potvrdil slová ostatných vincúrov a „slabom roku pre Tokaj". „Rodina obhospodaruje 10 árov, ale víno robíme len pre seba alebo ako dar pre známych. Veď kto odíde z Tokaja a nevyskúša tunajšie víno?" smeje sa. Egyedovci dorobia ročne asi 500 litrov, odvlani im ešte zostalo sto: „Nepoužívam žiadne prídavky ani esencie. Na 500 litrov som pridal len 30 kg cukru. Napriek tomu pozor - je veľmi silné, ako všetky tokajské vína." Menším malotŕňanským pestovateľom vína sa podľa neho výroba vína neoplatí: „Keby som ho chcel predávať, bolo by to ťažké. Platia prísne hygienické pravidlá a normy. Splniť ich dokážu len veľkí spracovatelia."
Vinohradníkov trápi aj nízka výkupná cena tokajského hrozna, vlani sa pohybovala okolo ôsmich korún. „Musíme predať aspoň hrozno, aby sa nám vrátili náklady. Teraz idú reči, že sa vraj bude vykupovať len po 5 korún," povedal Egyed. Napriek problémom a zlým prognózam na tohtoročnú úrodu by sa vinice nevzdal on ani nikto z tunajších vincúrov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.