Korzár logo Korzár Zemplín

Sninský Vihorlat má zachrániť nový riaditeľ

Snina - Štyri roky po konkurze a zmene majiteľa stojí strojársky závod Vihorlat Snina opäť na pokraji krízy. Spoločníci závodu - holandská CEBUWA a

slovenský Hubertus - sa pokúšajú odvrátiť hroziaci bankrot výmenou generálneho riaditeľa. V júli sa ním stal Vladimír Korfant. Od roku 2001 je piatym človekom na tomto poste.

Krízový manažment Vihorlatu ešte v roku 2002 ohlásil fázu revitalizácie a vytýčil si štvorročný program, cieľom ktorého bolo vybudovať finančne, obchodne i technologicky konsolidovaný podnik. Dnes firma stále zápasí s nedostatkom zákazníkov, čelí čoraz väčšiemu tlaku veriteľov a výrobné kapacity má vyťažené len na polovicu. Korfant po necelých dvoch mesiacoch, ktoré je vo Vihorlate, poznamenáva, že „spoločnosť je v úpadku a predchádzajúcim manažérom sa ho nepodarilo zastaviť, skôr prehĺbiť".

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Nový generálny riaditeľ, ktorý má skúsenosti z krízových období dvoch najväčších hutníckych podnikov v bývalom Československu, ponuku od majiteľov spoločnosti prijal ako „výzvu, aby som dokázal, že vo Vihorlate nie je všetko stratené". Podľa neho treba urobiť okamžité opatrenia na záchranu podniku. „V tejto situácii nemožno hovoriť o rozvoji, v prvom rade treba firmu stabilizovať," zdôraznil.

Hlavným problémom Vihorlatu je, že nemá naakumulované zdroje, ktorými by prefinancoval dlhodobý výrobný cyklus. Fabrika preto ani nedokáže zaplatiť v jednom termíne mzdy aj s odvodmi, už vyše roka ich zamestnanci dostávajú v troch mesačných splátkach. Riešenie vidí Korfant v okamžitom získaní nových zákaziek, ktoré by v krátkom čase priniesli zisk a v speňažení nepotrebných aktív podniku. „Pokúšame sa rozbehnúť život vo fabrike novými, najmä rýchlonávratnými zakázkami. Ľudia vo fabrike musia pracovať, keď budú pracovať, musia vedieť, že za to dostanú zaplatené a musia byť motivovaní tak, aby chceli pracovať vo Vihorlate. Stroje musia bežať a nie naopak," poznamenal.

SkryťVypnúť reklamu

Korfant povedal, že prvé kroky už stihol v podniku urobiť. Snažil sa najmä obnoviť dôveru dodávateľov a presvedčiť ich, že o svoje peniaze neprídu. Úspešnosť ďalších opatrení závisí aj od postoja veriteľov Vihorlatu. „Očakávame korektné jednanie zo strany finančných inštitúcií a dodávateľov, ktorým dlhujeme," hovorí Korfant. Podľa neho sa však podnik môže zachrániť iba s aktívnym prispením všetkých zamestnancov Vihorlatu. „Verím, že sa mi podarí získať ich dôveru a zabojujú o svoju existenciu," povedal.

Počas konkurzu i po ňom Vihorlat niekoľkokrát pristúpil k hromadnému prepúšťaniu. Na otázku, či k ozdraveniu podniku bude potrebné aj ďalšie znižovanie počtu pracovníkov, Korfant odpovedal, že má predstavu o efektívnej štruktúre zamestnanosti a spôsob jej dosiahnutia bude závisieť od ustálenia ekonomicky výhodného výrobného programu. „Nechcel by som sa dopustiť chýb mojich predchodcov, keď prepúšťali hlava-nehlava," povedal.

SkryťVypnúť reklamu

Korfant predpokladá, že do konca roka bude trvať obdobie „prvotnej konsolidácie", rok 2006 by mal byť „rokom stabilizácie". Naznačuje, že výsledkom by mali byť vhodné podmienky pre vstup zahraničných investorov do podniku.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu