Korzár logo Korzár Zemplín

Komisia študentov „hotelovky" poriadne prevetrala

Michalovce - Pohľad na študentov počas záverečných skúšok nemusí nevyhnutne evokovať strach a napätie, občas môže u pozorovateľa vyvolávať veľmi

príjemné asociácie. Platilo to aj počas včerajších praktických skúšok študentov Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu, ktorí v stredisku Dúha predvádzali skúšobnej komisii aj náhodným návštevníkom, čo sa za tri roky štúdia naučili. Pohľad na šikovné ruky kaderníčok či čašníkov, kuchárov a predavačov a najmä na hotové diela či slávnostné tabule bol nesporne zaujímavý.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dojem, aké je to pre takmer absolventov školy jednoduché, je mylný, maratón záverečných skúšok totiž odštartovali ešte minulý týždeň písomnou časťou, v ktorej ich komisia prevetrala z teórie. „Po jej skončení si ihneď ťahali otázky k praktickej časti, ktorá prebieha koncom tohto týždňa. Ich povinnosťou je počas troch dní si zabezpečiť všetky suroviny, potrebné na prípravu 'vytiahnutého' kompletného menu, či potreby na skúšku zručnosti. V otázke bol uvedený len názov menu, nič viac, všetko musia vedieť oni," vysvetlila hlavná majsterka odboru kuchár - čašník a predavač Slávka Rudášová.

SkryťVypnúť reklamu

Ako dodala, počas dvoch dní praktických skúšok si 5-členné odborné komisie preklepli 50 absolventov odboru kuchár - čašník, 13 budúcich predavačov a 12 kaderníčok. Partiu 24 chlapcov a dievčat sme prichytili pri príprave menu a slávnostných tabulí práve vo finále ešte v kuchárskom oblečení a o pár minút už stáli pri svojich „dielach" nastúpení ako vojaci. „Tým však skúška nekončí, ešte ich čaká dokázanie zručnosti pri príprave či podávaní špeciálneho druhu kávy, niektorých nápojov či pri ich miešaní. Okrem praktickej stránky musia aj verbálne vysvetliť, čo robia a následne odpovedať na otázky komisie," upozornila Slávka Rudášová.

Práve toto finále skúšok je už spojené aj s trasúcimi sa rukami či hlasom. Chyby sa, pravdaže, neodpúšťajú. „Prísnosť a nároky majú zmysel. Naši študenti vedia, že majú vysokú šancu sa uplatniť v zahraničí alebo môžu ďalej študovať v nadstavbovom odbore. To, že na to majú, musia aj dokázať. Zo spomínaných 50 sa to týka len najlepších," povedala majsterka.

SkryťVypnúť reklamu

Podobný scenár prebiehal aj u kaderníčok, ktoré namiesto varechy a servírovacích tácok mali v rukách hrebeň a sušič na vlasy. Podľa ich hlavnej majsterky Marty Kuliňákovej ich šance študovať ďalej sú obmedzené, lebo na škole to už nejde. „Niektoré sa však zamestnajú v kaderníckych salónoch, kde praxovali," dodala.

Autor: lyv

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 888
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 414
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 264
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 577
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 069
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 918
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 615
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu