Korzár logo Korzár Zemplín

Varíme pre vás

Pašvare (Rebrá na rómsky spôsob)Jedným z typických rómskych jedál, ktoré mali možnosť ochutnať aj účastníci nedávneho rómskeho festivalu Ternipen v

Pašvare (Rebrá na rómsky spôsob)

Jedným z typických rómskych jedál, ktoré mali možnosť ochutnať aj účastníci nedávneho rómskeho festivalu Ternipen v Snine, sú tzv. pašvare, čo v preklade z rómčiny znamená rebrá. O recept na toto chutné jedlo, ktoré dáva priestor kreativite každého kuchára, sme požiadali šéfku občianskeho združenie Ternipen zo Sniny Jarmilu Kotlárovú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pašvare sú jedlom chudobných, takže naň nepotrebujete nič špeciálne a už vôbec nie drahé. Množstvo bravčových rebier, z ktorých sa táto pochúťka pripravuje, závisí od toho, pre koľkých hostí ho pripravujete. "Nie je ani dôležité, či sa vám podarí zohnať čerstvé alebo údené rebrá - v oboch prípadoch je výsledok dobrý," smeje sa J. Kotlárová.

SkryťVypnúť reklamu

Ako dodáva, tajomstvom chuti pašvare je vyvážene pripravená marináda. To, ako ju kto pripraví a aké pomery jednotlivých ingrediencií použije, však závisí od kreativity kuchára. "Na marinádu potrebujete ako základ olej a horčicu a do tejto zmesi potom pridáte majoránku a rôzne druhy korenia. Všetko napokon zahustíte maizenou a do takto pripravenej marinády vložíte rebrá - je potrebné aby v nej stáli aspoň cez noc," vysvetľuje šéfka Ternipenu.

Ako dodáva, originálne sa pašvare pripravovali na ohni, dnes ho môže nahradiť rošt, ale chutia aj keď ich jednoducho dáte zapekať do rúry. Vo všetkých troch prípadoch je potrebné jednotlivé kúsky ešte ponatierať pierkom a to isté musíte priebežne robiť aj počas pečenia, aby sa nevysušili. Toto rómske jedlo sa pripravuje pomaly samotné pečenie, resp. opekanie má trvať aspoň 45 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Ako prílohu môžete použiť čokoľvek, ale aby bolo rómske menu kompletné, požiadali sme J. Kotlárovú aj o recept na marikle, čiže rómske lokše. "Cesto má svojou hustotou pripomínať zemiakové, ale na rozdiel od neho sa pripravuje len z múky, sódy bikarbóny, kyslého mlieka a dochutí soľou. Po krátkom odstátí ho rozkrájate a jednotlivé kúsky rozvaľkáte na hrúbku asi 1 centimeter," hovorí J. Kotlárová.

Marikle sa pripravujú podobne ako zemiakové lokše - na suchej panvici a po odstavení ich treba natrieť roztopenou masťou, ktoré by mala vsiaknuť do cesta.

Dobrú chuť.

Autor: lyv

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu