varení halászlé, ktorá sa v tradičnom októbrovom termíne bude konať už šiestykrát, na august vymyslel súťaž vo varení leča. Pod názvom Lečo festival sa jej premiérový ročník začína dnes o pol piatej pred mestským úradom.
"Sme centrom zeleninárskej oblasti a polovica augusta je sezónou paradajok a papriky, z ktorých sa pripravuje lečo. Chceme dať priestor tým, ktorý zo spomínaných surovín varia lečo, na prezentáciu ich kuchárskych kvalít," uviedol pre KORZÁR primátor mesta Tibor Bodnár.
Ako dodal, do súťaže sa môžu až do jej otvorenia hlásiť trojčlenné družstvá, ktoré sú schopné si priniesť vlastný kotol, plynový horák a suroviny. Podmienkou je, že musia pripraviť minimálne 5 litrov leča, ktorým musia ponúknuť každého alebo ním aspoň pohostiť svojich známych. "Zapojiť sa môžu zástupcovia obcí, firiem, ale aj podnikateľských a spoločenských subjektov. Úlohou je pripraviť čo najchutnejšie lečo, pričom sú povolené všetky druhy jeho úpravy," podotkol primátor.
Chuť, kvalitu a originalitu výsledného diela každého družstva bude hodnotiť komisia. Ako sa nám podarilo zistiť, dovčera sa do súťaže prihlásilo deväť družstiev.
Ďalším sprievodným podujatím jarmoku je výstava zeleniny a ovocia, ktorú otvorili už včera. Jej cieľom je prezentácia domácich pestovateľov, ktorí môžu získať ocenenie za najkrajšie pripravený stôl, najväčšie kusy produktov, resp. ich najzaujímavejšie tvary alebo najviac druhov.
Autor: lyv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.