Korzár logo Korzár Zemplín

V kasárňach to vyzeralo ako pri nakrúcaní seriálu MASH

Vojaci z mechanizovaného práporu v mestských kasárňach v Michalovciach sa tento mesiac rozhodli, že sa budú stravovať v prírode. Mali už plné zuby

fádneho obedovania medzi štyrmi múrmi vo vojenskej jedálni. Preto si v areáli kasární postavili zo stanov jedáleň a kuchyňu a keď majú chuť, tak si jednoducho vyrazia na malý vojenský piknik. V inštitúcii, kde vládnu prísne predpisy a pravidlá, sa samozrejme takáto vec nemôže stať ani náhodou, ale predsa.... "Je to trochu netradičné, ale kuchyňa v budove je momentálne v rekonštrukcii, preto sme prišli s nápadom, že budeme variť v poľnej kuchyni a vojaci sa budú stravovať v jedálenskom stane," vysvetlil nám dôvody piknikov nadporučík Branislav Horváth.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Vo vojenskom objekte pripravili a postavili šiesti vojaci za štyri hodiny dva stany, v ktorých je jedáleň, vývarovňa s dvomi kotlami a špeciálna prenosná kuchyňa, zabudovaná v nákladnom aute. Celú poľnú kuchyňu nakoniec zamaskovali špeciálnou sieťou. Vo vývarovni pod stanom pripravia na jedno navarenie približne stopäťdesiat porcií. Pred poľnou kuchyňou to v čase obeda vyzerá ako pri nakrúcaní známeho amerického seriálu z vojenského prostredia MASH. Všade je rušno a atmosféra medzi vojakmi je trochu voľnejšia a veselšia, ako v bežnej jedálni. Vojaci túto netradičnú zmenu privítali celkom v pohode. "Na obedovanie v teréne sme zvyknutí počas rôznych výcvikov, napríklad vo vojenskom cvičisku Lešť, ale tu v kasárňach to pôsobí celkom zaujímavo," povedal nám jeden s vojakov.

SkryťVypnúť reklamu

Kuchári v poľnej kuchyni pripravujú pre vojakov jedlá, ktoré môžeme pokojne porovnať s hotelovou kuchyňou. Sú na úrovni, aj keď príprava potrebuje trošku viac kuchárskeho majstrovstva, ako v bežnej kuchyni. "Kotly a zariadenie, na ktorých varíme, majú skoro tridsať rokov, takže okrem kulinárskych schopnosti treba vedieť s nimi dobre manipulovať, ale dá sa na nich robiť všetko, variť, dusiť i piecť," pochvaľuje si kuchár. V porovnaní so zahraničnými armádami slovenská poľná kuchyňa v tomto smere ešte zaostáva. Pri varení používajú v kotloch ako palivo drevené uhlie, drevo a naftu. V podobných zariadeniach sa už dávno používa plyn.

Aj na kuchárov platia v poľných podmienkach iné predpisy, ako pri kotloch v kuchyni. Nesmú mať na sebe biele plášte, sú oblečení do vojenského pracovného odevu vo farbe kaki alebo v maskáčoch a vo vojnovom stave by mali dokonca vydávať jedlo so samopalom. "Aj kuchár je vojak a v prípade vojny aj on musí byť pripravený brániť svoju jednotku," povedal nadporučík Horváth.

SkryťVypnúť reklamu

Podmienky v tejto kuchyni neboli predsa až tak bojové, akoby sa na prvý pohľad zdalo. Vojakom vydávali jedlo namiesto zaužívaných "ešusov" do plastových tanierov na táckach a v jedálenskom stane na nich čakal prestretý stôl, naaranžovaný s vázou a kvetinami. V čase našej reportáže si vojaci, ktorí prišli z výcviku, pochutnávali na opečenom pstruhovi, paradajkovej polievke a broskyňovom kompóte. Vojakom takéto pikniky na tráve potrvajú pravdepodobne do konca mája, kedy kuchyňa v budove bude už opäť v prevádzke.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 894
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 423
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 265
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 551
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 074
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 924
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 629
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu