Korzár logo Korzár Zemplín

"Sninský Vihorlat nemôže stáť na jednej nohe," tvrdí generálny riaditeľ Berghauer

Snina Najväčší zamestnávateľ v sninskom okrese Vihorlat, s. r. o., Snina nastúpil cestu reštrukturalizácie, modernizácie a reorganizácie podniku,

aby si aj po vstupe do EÚ zachoval konkurencie schopnosť na trhu. Po minulotýždňovej návšteve ministra hospodárstva manažment očakáva jeho podporu pri hľadaní strategického investora, ktorý by odštartoval výraznejšie oživenie výroby a vytvorenie nových pracovných miest.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa prezidenta spoločnosti Ing. Zoltána Breghauera musí manažment prijať niekoľko nevyhnutných opatrení na rozvoj podniku. Jedným z nich bolo pozastavenie špeciálnej výroby v réžii Vihorlatu. "Výroba bola pre nás dlhodobo stratová, boli sme odhodlaní ju úplne odstaviť. ZVS Dubnica však prišla s návrhom, že chce časť výroby mín, tak sme im ju dali od prvého marca do prenájmu na tri roky. O časť s nábojnicami nemala záujem, takže tú budeme musieť odstaviť a zošrotovať," povedal Zoltán Berghauer. Oproti Vihorlatu, ktorý v špeciálnej výrobe využíva jednoúčelové stroje, ktoré neumožňujú jej rozvoj a zachovanie, ZVS Dubnica ju vie využiť v rámci svojej špeciálnej produkcie.

SkryťVypnúť reklamu

Vedenie firmy vidí reálnu šancu presadiť sa pri dodávkach pre nové automobilky. V súčasnosti polovica produkcie Vihorlatu smeruje na export a okrem žeriavov, lisov a teleskopických hydromotorov vyrábajú aj komponenty pre automobilový priemysel. "Chceme sa presadiť aj v automobilkách Peugeot a Hyundai, ale nechceme budovať závod len pre automobilový priemysel. Je to ako keby firma stála len na jednej nohe, no Vihorlat ich potrebuje viac," tvrdí Berghauer.

Podľa neho čakajú fabriku ďalšie nevyhnutné zmeny. "Máme relatívne vysoké náklady a tie musíme nutne znížiť. Oproti minulému roku ideme s nákladmi zhruba o 60 miliónov dole a výroba pritom ostáva na tej istej úrovni. Prepustením približne sto ľudí zvýšime produktivitu," uviedol Zoltán Berghauer. Prevažne pôjde o technicko-hospodárskych pracovníkov a ľudí, ktorí sa stali nadbytočnými v novej organizačnej štruktúre, v rámci ktorej sa zlúčili tri prevádzky: zlieváreň, lisy a žeriavy.

SkryťVypnúť reklamu

Tieto opatrenia považuje vedenie za nevyhnutný krok ak chce firma ísť dole s cenami a udržať si tak konkurencieschopnosť.

Fabrika zápasí aj s mnohými nedostatkami čo sa týka hospodárnosti prevádzok. "Budovy boli postavené ešte za socializmu a nespĺňajú mnohé úsporné opatrenia. Rozľahlé haly pohlcujú množstvo nákladov na vykurovanie, energie a údržbu," vysvetlil Berghauer. Nový manažment od decembra 2001 zlepšil hospodárenie Vihorlatu a zvýšil tržby. Tento rok plánujú tržby vo výške 760 miliónov korún.

"Predchádzajúci manažment sklamal dodávateľov, odberateľov, najmä kvalitou a časom. Preto po prevzatí firmy bolo prvý rok našou prvoradou úlohou presvedčiť ľudí, že to Vihorlat myslí vážne, všetci pred nami to len sľubovali. Počas druhého roku sme si vytvorili dobré pozície na trhoch v Rakúsku, Taliansku a Nemecku. Tie si treba upevniť a na nich stavať," dodal na záver Zoltán Berghauer.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu