Korzár logo Korzár Zemplín

SPOD POKRIEVKY RASŤA VOJTOVIČA

Tento zlatistý, karamelizovaný koláč je najlepšie si vychutnať hneď po dopečení, no nie príliš horúci. Je to nádherný jesenný recept, pretože práve

vtedy dozrievajú jabĺčka.

Suroviny: 6 porcií

Cesto:

150 g hladkej múky

100 g masla, mäkkého

25 g kryštálového cukru

2 žĺtky z vajíčka

Na jabĺčka:

100 g kryštálového cukru

40 g masla

5 jabĺk, olúpaných, očistených a rozkrojených na štvrtiny

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

POSTUP:

1.Pri výrobe cesta začnite prstami miesiť múku a maslo až pokiaľ to nebude pripomínať strúhanku. Vmiešajte cukor a žĺtky a mieste dovtedy, kým sa vám nevyformuje guľka. Potom to na omúčenej doske premieste do hladka. Zabaľte do fólie a vložte do chladničky na pol hodinku.

SkryťVypnúť reklamu

2.Na okrúhlu panvicu (so železnou rúčkou, aby mohla ísť do rúry) dajte maslo a cukor a roztopte.

3.Potom tam natesno naukladajte jabĺčka a varte asi 15 minút.

4.Cesto rozvaľkajte do veľkosti priemeru panvice a zakryte ním jablká. Okraje cesta potom povtláčajte dovnútra, aby sa vám utvoril okraj.

5.Vložte do vyhriatej rúry (200°C) na 20 minút, potom znížte teplotu na 160°C a pečte ďalších 20 minút.

6.Po dopečení vyberte z rúry, nožom uvoľnite okraje cesta od panvice. Prikryte dostatočne veľkým tanierom (dnom hore) a šikovne otočte tak aby vám koláč vypadol na tanier (nie na zem).

7.Odkryte a zistíte že máte nádherne voňajúci ovocno-karamelový koláč.

Dobrú chuť praje šéfkuchár Francúzskej reštaurácie a hotela Devín Bratislava

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Jablkový Tarte Tatin

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 862
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 383
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 645
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 045
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 900
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 576
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu