Korzár logo Korzár Zemplín

LISTY

Pozoruhodným vydavateľským činom Zemplínskej spoločnosti v Michalovciach bola sympatická knižôčka s názvom "PREFAJNE ZEMPLÍNSKE JEDZENE", ktorá vyšla

koncom minulého roka v edícii Jantár.

V dobe, kedy chemizácia poznačila všetky oblasti ľudskej činnosti a neobišla ani potravinársky priemysel, ani naše kuchyne, recepty našich starých materí majú priam karátovú hodnotu. Zovšadiaľ sa dosť nahlas volá po starých jedlách. A tak nie div, keď naše staré turistické strediská, napĺňajú svoje jedálne lístky, menu, domácimi špecialitami toho-ktorého kraja, ktoré sú nanáročné na prípravu, finančne lacnejšie, zdravotne a racionálne výživné.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Toto všetko sleduje aj posolstvo receptov z rôznych častí Zemplín (najviac Michaloviec), ktoré priam volá po návrate k starým gazdovským jedlám, k umeniu našich starých materí. Kto si pozorne prečíta jednotlivé recepty, ten neodolá ponúkanému apetítu. Viaceré sú známe, iné menej. No aj tie známe obsahujú čosi nové, dosiaľ utajené a svojím odtajnením tlačou sú veľmi chutné a "prefajné" i pre tých náročných konzumentov jedákov.

SkryťVypnúť reklamu

Zostavovateľka tohto kuchárskeho breviára PhDr. Viera Čurmová si dala záležať na ich reprezentatívnej úprave, ale aj na samotnom výbere jedál, ktoré najviac patria k nášmu regiónu.

V knižôčke je zastúpených iba 21 obcí, v ktorých sa našli ochotní spolupracovníci so Zemplínskou spoločnosťou a redakciou edície Jantár. Najviac je receptov z dediny Dúbravka od Alžbety Čurmovej, až 43! V Michalovciach sa pod 36 receptov podpísala Viera a Andrea Čurmové. Vo Vŕhni na 25 chutných jedál obrátila svoju pozornosť Mária Džurbalová a Mária Tačárová. Na chutné jedlá v Zbudzi upozornila Mária Sotáková počtom 29 receptov. Jedným receptom sa pochválili obce Vinné, Lastomír, Leles.

Príjemnú vôňu týchto jedál dotvára aj vôňa slov, ktoré do veršovej architektúry pozakrúcal ľudový poet Mgr. Július Knapp, ktorého úsilie treba zvlášť vysoko ohodnotiť. Nareceptoval nám 13 jedál čiže trinásť básní so sviežim valalským humorom.

SkryťVypnúť reklamu

Slovníček nárečových slov v texte pamätá aj na menej známe slová, no sú aj také, ktoré vysvetlenie priam žiadajú, napr.: skipec, šije še, čirac, gidove, meščuračok, recepka (od slova recept, recept), kertica, zarva a iné. O ich pravom význame sa dozvieme iba z textových súvislostí.

O slovníkovú časť ako aj o jazykovú úpravu textov s dôslednou vedeckou akríbiou sa postaral PhDr. E. Sirochman. Ilustrácie chvália svojho autora Mgr. J. Knappa. O tlačené slovo sa postaral vo vidieckej tlačiarni v Jovse p. Ján Buraľ.

Teší nás, že Zemplínskej spoločnosti v Michalovciach sa podarila dobrá vec. Teraz pôjde o to, aby k tým 21 obciam sa prisunuli ďalšie z okolia Humenného, Medzilaboriec a Sniny, čiže zo severovýchodného Zemplína, lebo aj tu žili a ešte dnes žijú vynikajúce kuchárky, ktoré kumštovali nad chutnými domácimi špecialitami.

SkryťVypnúť reklamu

Napokon ďakujeme Občianskemu združeniu, Zemplínskej spoločnosti v Michalovciach, že odvážne pootvárala takmer zabudnuté dvierka v kuchárskych dielňach našich starých otcov a materí.

Prof. Michal Franko, Udavské

Autor: PREFAJNE ZEMPLÍNSKE JEDZENE

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 749
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 253
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 142
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 928
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 968
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 821
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu