Korzár logo Korzár Zemplín

Pekárom končí dlhá predvianočná šichta až zajtra ráno

Zemplín - Plné ruky práce majú nielen domáce gazdinky, ktoré pre svojich najbližších vypekajú dobroty od výmyslu sveta, ale aj pekári, ktorí musia

zabezpečiť, aby sa na štedrovečerné stoly dostal dobrý, voňavý chlieb, ktorý vydrží až do piatku. Mnohí z nich už teraz vedia, že dlhá predvianočná "šichta" im skončí až na Štedrý deň ráno.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Posledné objednávky sme prijímali ešte počas víkendu, chlieb a pečivo si môžu obchodníci objednať ešte 24 hodín pred dodávkou. Podľa ostatných informácií na vianočný trh dodáme 20-tisíc kusov chleba, 13-tisíc tradičných vianočných "paperových" koláčov a asi 120- tisíc rožkov. Pokiaľ ide o opekance, tie dodávame do predajní od začiatku decembra a na trh sme distribuovali asi 5-tisíc balení," uviedol pre náš denník vedúci obchodného úseku Podvihorlatských pekární a cukrární, a.s., v Humennom Ján Šalata. Ako dodal, pekári budú pri peciach až do polnoci z dneška na Štedrý deň a ich výrobky sa dostanú do všetkých kútov zemplínskych okresov, ba aj do Košíc a Prešova. "Okrem klasického pekárenského sortimentu si "východniari" môžu pochutnať aj na našich cukrárskych výrobkoch. Najobľúbenejšie sú vianočné perníky, kokosky a drobné pečivo," vyjadril sa Ing. Šalata.

SkryťVypnúť reklamu

Svojimi kolegami z horného Zemplína sa nedajú zahanbiť ani Michalovčania, ktorí napečú na Vianoce 11-tisíc kusov chleba, 3,5 tony opekancov, 6500 malých a 12-tisíc veľkých zemplínskych koláčov a asi 80-tisíc kusov rožkov. Ich výrobky sa dostanú na stoly mnohých domácností troch juhozemplínskych okresov. "Chlebík, rožky aj koláče sme minulý štvrtok začali piecť aj na tretej peci, ktorú v uplynulých mesiacoch rekonštruovali, takže výpadkov pečiva cez Vianoce sa Zemplínčania báť nemusia," vyjadril sa vedúci výroby Michalovských pekární a cukrární, a.s., Jozef Knežo. Ako poznamenal, na výrobu vianočných výrobkov spotrebovali 3-tisíc vajec a asi 20 ton múky. Posledný chlieb, určený na vianočné stoly, vyberú z pecí ráno 24. decembra a vrátia sa k nim vo štvrtok v noci. Zemplínčania sa môžu tešiť aj na pestrú paletu čerstvých zákuskov, ktoré do poslednej chvíle budú piecť šikovné cukrárky.

SkryťVypnúť reklamu

Na predvianočný nápor sú pripravení aj Trebišovčania, ktorí na trh dodajú 4,5- tisíc zemplínskych koláčov a 5-tisíc kusov chleba. Od začiatku decembra spustili aj predaj opekancov, ktorých do predajní dodali asi 5 ton. "Okrem pekárskych výrobkov pripravujeme na vianočný trh aj desiatky druhov zákuskov z rúk našich cukrárov. Keďže máme aj mliekarenskú výrobu, dostatok bude aj smotany na šľahanie, ktorá je počas Vianoc v "kurze"," úsmevne uzavrel námestník generálneho riaditeľa Trebišovských pekární a cukrární, a.s., Juraj Vincej.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 905
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 432
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 269
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 518
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 080
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 935
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 650
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu