Korzár logo Korzár Zemplín

"Občas sa cítim ako Don Quijote, ale aj tak to nevzdám," hovorí horovský chovateľ

Horovce Zásahmi človeka sa čoraz viac živočíšnych i rastlinných druhov dostáva do červených kníh, kde sú evidované takmer alebo už vyhynuté druhy.

Jedným z ohrozených je aj nenápadný holub plúžik, ktorého počty sú už na našom území natoľko zdecimované, že cez naše územie len prelieta a je veľmi zriedkavé, aby tu aj hniezdil. Už desať rokov sa horovský chovateľ Vlado Decha snaží tento proces zvrátiť a doma vychované holuby vypúšťa naspäť do prírody.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Ako dieťa si pamätám prelety holubov plúžikov ponad dedinu. V jednom kŕdli bolo okolo 700-800 kusov. V priebehu rokov ich kvôli používaniu chémie na poliach a premnožovaniu predátorov stále ubúdalo. Navyše, majú veľmi špecifický spôsob hniezdenia vajcia totiž kladú len do bútľaviny. Pokiaľ ich niekto predbehne, párenie sa nekoná. Výsledok? Dnes je ich na celom Slovensku len asi 600 kusov a prestali sa páriť. Jedinou cestou, ako ich zachrániť, aby úplne nevyhynuli, je chov v zajatí a vypúšťanie mláďat do voľnej prírody," uviedol pre náš denník Vlado Decha. Ako dodal, tento mimoriadne náročný koníček mu učaroval už v detstve, ale neskúsenému školákovi v tom čase všetky mláďatá uhynuli. Dnes je už situácia iná. V. Decha, ktorý okrem plúžikov chová všetko, čo má nohy či krídla, už vie, ako na to. Chovu tohto vzácneho, hoci nenápadného druhu holubov sa venuje už osem rokov.

SkryťVypnúť reklamu

"Prvé dva chovné páry som získal od českého chovateľa Martina Fikejza a ročne sa mi podarilo odchovať priemerne 16 mláďat. Je to veľmi náročný chov, ktorému sa venujem len z lásky k prírode. Zisky z neho totiž nikdy nebudú," zasmial sa Vlado Decha. Základnou podmienkou na chov plúžika je vraj vytvorenie optimálnych podmienok na hniezdenie, na čo slúžia po domácky vyrobené búdky z kmeňov starých stromov a pestrá strava, ktorá musí modelovať prirodzenú, ku ktorej sa plúžik dostane v prírodných podmienkach. Pri odchove mláďat je dôležitý dostatok zelenej stravy a vaječnej zmesi s vitamínmi. "Keďže ide o sťahovavého vtáka, stalo sa mi aj to, že chladnejšiu zimu chovné páry nevydržali a musel som začínať od začiatku," povedal chovateľ, ktorý ťažko vychované plúžiky predáva aj do zoologických záhrad.

SkryťVypnúť reklamu

"To je však asi jediné, čo sa mi z chovu vráti. Pravdaže, okrem krásneho pohľadu na voľné nebo, kde preletujú moji odchovanci. Niekoľko ich je dnes v ZOO Dvur Králové či v Berlíne," dodal V. Decha, ktorý do prírody v pravidelnom augustovom termíne na sútoku Tople s Ondavou dodnes vrátil asi 50 okrúžkovaných plúžikov. "Prvých päť som vypustil 20. augusta 1999 a tri sa vrátili. Každú ďalšiu jar som netrpezlivo čakal, či priletia a podľa krúžkov som ich spoznal. Je to nádherný pocit, ktorý vykompenzuje všetku vynaloženú námahu. Doprial by som ho každému. Pravda je však taká, že chovu plúžikov sa dnes na Slovensku venujeme asi štyria a celkovo žije v zajatí kvôli chovu asi 26 kusov. Na intenzívnejší odchov mláďat a ich návrat do lona prírody je to žalostne málo a občas mi to celé pripadá ako boj s veternými mlynmi. Ale podobne ako don Quijote, ani ja to nevzdám," zamyslel sa chovateľ.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa jeho slov by bolo super, keby o plúžikov malo záujem viac chovateľov. Žiaľ, kvôli nerentabilnosti to každý vzdá ešte skôr ako začne. "Jediné, čo môžem robiť, je spolupráca s ochranárskymi združeniami a poľovníckymi zväzmi, ktoré prosím, aby plúžiky nestrieľali. Chcelo by to však väčší projekt s vyšším počtom hniezdnych búdok. O pomoc som pred rokom požiadal aj lesnícku fakultu vo Zvolene. Myšlienka sa im síce páčila, ale zatiaľ sa mi neozvali," uzavrel chovateľ.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 821
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 340
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 754
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 019
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 863
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 510
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu