VINIČKY. Za projektom stojí Tokajská spoločnosť, s. r. o., ktorú vedie podnikateľ Štefan Duč. Jednotlivé etapy sa podarilo zrealizovať vďaka pomoci z eurofondov. Tento rok pokračuje štvrtou etapou. Po jej ukončení zamestnajú ďalších 50 ľudí.
Najmodernejšia v slovenskom Tokaji
Prvé dve etapy projektu, výsadbu 40 ha nových viníc a postavenie výrobne, odštartovali v roku 2004. Spoločnosť na to získala peniaze z eurofondov, ako podnikateľský subjekt musela prispieť polovicou investície. Na vinice šlo 3 219 810 eur (97 miliónov Sk) a na výrobňu 5 311 027 eur (160 miliónov Sk).
Pomedzi výsadbu nad dedinou začala rásť budova. V jej útrobách nainštalovali najmodernejšiu technológiu na výrobu tokajských vín. Spoločnosť sa rozhodla používať obe technológie výroby tokajského vína - zaužívanú oxidatívnu v sudoch, ale aj modernejšiu reduktívnu.
V roku 2007 do Tokajskej spoločnosti, s. r. o. vstúpil maďarský kapitál cez Z & M Development, s. r. o., ktorý kontroluje maďarský podnikateľ Zoltán Hegedűs. V rovnakom čase spoločnosť posilnila o Mathias Development, s. r. o., so sídlom v Rimavskej Sobote. Jeho stopercentným vlastníkom je lichtenštajnský Estazur Anstalt.
Prvá úroda aj víno
Vlani vysadené vinice zarodili. Úroda sa pohybovala okolo 45 metrických centov z hektára. "Tento rok čakáme už plnú úrodu a prvýkrát zarodí aj druhá polovica nových viníc," hovorí Duč.
Vďaka tomu sa vo firme podarilo zamestnať okolo 100 ľudí. Asi 30 je stálych, zvyšní sú na dohodu ako brigádnici - pracujú na viniciach od februára do konca októbra, teda s výnimkou zimy skoro celý rok.
Nádrže výrobne majú kapacitu 574-tisíc litrov. V 800 metrov dlhej pivnici má kapacitu ďalších 1,5 milióna litrov, v budúcnosti rátajú s jej zvýšením až na 6,5 milióna. Aktuálne robia na ďalšej etape v hodnote 3 186 616 eur (96 miliónov korún). Odkúpili 25 hektárov tokajskej pôdy pri Černochove a 11 hektárov získali pri Hatfe, ktorá už nepatrí do Tokaja. Bude sa tu pestovať 9 sort červeného vína: "Podľa prísnej legislatívy nás čaká vybudovanie výrobne aj tu, keďže tokajské a iné víno sa nesmú spracúvať na tom istom mieste."
Súbežne pri výrobni nad Viničkami pokračujú práce na budovaní 40 apartmánov. Túto etapu projektu ukončia do konca roku 2010: "Po jej ukončení zamestnáme ďalších minimálne 50 ľudí."
Fakty
Pivnica nebola v pláne
Duč priznáva, že nová pivnica pôvodne nebola v pláne: "Výrobňu sme postavili s tým, že víno budeme ukladať do sudov v pivnici pod kopcom, ktorú vlastní spoločnosť Chateau Viničky. Napokon sme pripravili projekt aj na pivnicu za 5 111 863 eur (154 miliónov korún)."
Vlani pod výrobňu nastúpili baníci a geológovia. Za 8,5 mesiaca vyrazili 800 metrov chodieb. Pivnica je trojpodlažná, najhlbšie podlažie je 34 metrov pod zemou. Je v nej konštantná teplota 8 - 12 stupňov, čo je podmienka správneho zrenia vína. Súčasťou labyrintu chodieb je aj 5 degustačných miestností – s kapacitou 8, 11, 21 a 45 hostí. Raritou Tokaja je nesporne miestnosť s pódiom a kapacitou 220 ľudí.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.