Korzár logo Korzár Zemplín

Kulinárska špecialita pritiahla zvedavcov

Medzinárodná súťaž vo varení kulinárskej špeciality, perkeltu z bravčových nožičiek, pritiahla do Ižkoviec nielen tímy zo Slovenska, Maďarska a Ukrajiny, ale aj stovky zvedavcov.

Najchutnejší perkelt. Zvíťazili chlapi z Kapušianskych Kľačian.Najchutnejší perkelt. Zvíťazili chlapi z Kapušianskych Kľačian. (Zdroj: Lýdia Vereščaková)



IŽKOVCE. Titul víťaza okrúhleho 5. ročníka akcie zostal na Slovensku v Kapušianskych Kľačanoch.

Ižkovce spolu s Bešou každý pozná ako dediny, ktoré sú na dohodenie kameňom od elektrárne Vojany. Ich okolie je obľúbenou destináciou rybárov. Kým Bešu preslávil suchý polder, Ižkovce stavili na kulinársku súťaž. Starosta obce Ján Jakub hovorí, že to dedinu zviditeľnilo: "Počas letných víkendov mali všetci nejakú akciu – niekde varili guľáš, inde halászlé. Bolo ťažké vymyslieť niečo originálne. Najmä, keď sme so 100 obyvateľmi jednou z najmenších obcí na východe republiky a vôbec najmenšou v okrese Michalovce. Napokon sme sa rozhodli skúsiť variť miestnu špecialitu – perkelt z bravčových nožičiek."

V snahe pritiahnuť kuchárske tímy obec časť surovín dotuje. Každý dostane 8 nožičiek a jedno kolienko. Koreniny si nosí každý sám. A tiež recept. Jedno majú spoločné – špecialita si vyžaduje dlhé varenie. "No, 4 až 5 hodín treba. Hotové jedlo musí byť husté ako lepidlo. Niektorí hovoria, že po vychladnutí a prevrátení kotla musí perkelt zostať dnu," smeje sa Jakub.

Počas piatich rokov sa na pôvodnú kuchársku myšlienku nabalil program, ktorý akciu povýšil na udalosť roka v dedine. V kontexte polohy na trojbode Slovensko – Maďarsko – Ukrajina akcia časom získala medzinárodný rang. Inak to nebolo ani tento víkend. Miestny park sa na jeden deň premenil na medzinárodné korzo, nad ktorým sa vznášala neopakovateľná vôňa špeciality z otvorených kotlíkov. Atmosféru dotváral spev, tanec a slovo.

Okolo kotlíkov sa zvŕtalo 12 družstiev – jedno z Ukrajiny, tri z Maďarska a osem slovenských, ktoré zostavujú dedinky v Použí. Tento rok sa medzi nich prvýkrát zatúlalo aj družstvo z Michaloviec. Chýr súťaže si prišiel overiť aj podpredseda KSK Emil Ďurovčík. Prekvapila ho úroveň akcie: "Keďže ide o jednu z najmenších dedín kraja, klobúk dole. Je to dôkaz, že nie je dôležitá veľkosť dediny, ale veľkosť srdca organizátorov." Dodal, že takéto multinárodnostné akcie sú dôkazom, že napäté slovensko-maďarské vzťahy v živote obcí slovensko-maďarského pomedzia nemajú miesto: "Títo ľudia nechcú a nepotrebujú riešiť, kto je Slovák, Maďar či Ukrajinec, ale to, aby sa u nich dobre cítil, čo sa im aj darí."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zvíťazil tím z Kapušianskych Kľačian

V porote mal každý tím svojho zástupcu. Prvé dva ročníky si víťazstvo odniesli slovenské tímy, jeden maďarskí hasiči a vlani bol najchutnejší perkelt z Krišovskej Lieskovej. Tento rok porotcom najviac chutila špecialita z Kapušianskych Kľačian. Prekvapením bola strieborná priečka pre nováčikov z Michaloviec a tretie miesto si odniesol tím z Maťovských Vojkoviec.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 905
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 432
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 269
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 518
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 080
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 935
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 650
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu