Korzár logo Korzár Zemplín

Vinári takú dobrú úrodu nepamätajú dvadsať rokov

Z dlhej teplej jesene majú v týchto dňoch najväčšiu radosť vinohradníci, ktorí zberajú úrodu v južných častiach regiónu Zemplína. Zhodli sa, že úroda je vďaka tomu tento rok mimoriadne kvalitná. Hrozno má cukornatosť 18 - 20 stupňov.

Pomohla teplá jeseň. Hrozno s takou vysokou cukornatosťou v Svätušiach nepamätajú už 20 rokov.Pomohla teplá jeseň. Hrozno s takou vysokou cukornatosťou v Svätušiach nepamätajú už 20 rokov. (Zdroj: Lýdia Vereščaková)



SVÄTUŠE. Aj vincúri z obce Svätuše, ktorá je na dohodenie kameňom od chýrneho Tokaja, tvrdia, že takú kvalitnú úrodu nepamätajú 15 - 20 rokov. Z toho, že nemôžu používať slávnu značku, si hlavu nerobia. Ich pivničky roztrúsené na južných svahoch nad dedinou sú totiž v rovnakom tufovom podklade ako tokajské. Dokonca ich pokrýva rovnaká ušľachtilá pleseň.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Svätušské pivnice sa podobajú tokajským

Starosta obce Gustáv Liszkai, ktorý sám vlastní 15 árov viníc a dorába z nich chutné sudové vína, hovorí, že tradícia pestovania hrozna je v Svätušiach takmer taká stará ako dedina sama: "Je ich tu nad dedinou roztrúsených asi sto. V našej rodine je to dlhá tradícia, zdedil som ju po otcovi a ten po dedovi. Ja mám síce len dcéry, ale verím, že tradíciu udržia."

Na svahoch, kde svätušskí vinári vinič pestujú, sú podľa neho takmer identické podmienky ako v Tokaji: "Rozdiel je len v tom, že nepatríme medzi tokajské obce. Ale vzdušnou čiarou je to na dohodenie kameňom," ukazuje panorámu, kde možno v diaľke vidieť tokajské hony.

Dôkazom, že Svätuše a Tokaj nemajú k sebe ďaleko, je krátka prehliadka jeho pivnice. "Pozrite, je z tufu tak ako v Tokaji a rovnaký podklad majú aj ostatné v Svätušiach. Je tu konštantná teplota 8 až 10 stupňov a vysoká vlhkosť. Dokonca je porastená ušľachtilou plesňou bortrytis cinerea, ktorá je špecifická pre tokajské pivnice. V tej mojej narástla až do hrúbky 5 až 6 centimetrov," ukazuje porast pripomínajúci mach.

Liszkai pripustil, že vlani vyrobil asi 1 600 litrov, kým tento rok to bude "len" osemsto: "Ale bude veľmi kvalitné a určite to tak vnímajú aj ostatní vinári."

Svätušania sa pestovaniu viniča venujú z lásky k zemi a tradícii dedov: "Ja víno nepredávam, ale darúvam ho priateľom," hovorí Liszkai. V čase oberačiek odporúča každému vypiť dostatok burčiaku: "Mnohí ho berú ako delikatesu, ktorú možno skúsiť len počas vinobrania, ale on je aj liekom. Málokto vie, že obsahuje najviac vitamínu B zo všetkých potravín a má prečisťujúce účinky na organizmus. Ak ho vypijete dostatok, môžete si vytvoriť zásoby vitamínu B na celý rok. Pečeň ho totiž dokáže kumulovať a postupne dávkovať organizmu."

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu