SVÄTUŠE. Aj vincúri z obce Svätuše, ktorá je na dohodenie kameňom od chýrneho Tokaja, tvrdia, že takú kvalitnú úrodu nepamätajú 15 - 20 rokov. Z toho, že nemôžu používať slávnu značku, si hlavu nerobia. Ich pivničky roztrúsené na južných svahoch nad dedinou sú totiž v rovnakom tufovom podklade ako tokajské. Dokonca ich pokrýva rovnaká ušľachtilá pleseň.
Svätušské pivnice sa podobajú tokajským
Starosta obce Gustáv Liszkai, ktorý sám vlastní 15 árov viníc a dorába z nich chutné sudové vína, hovorí, že tradícia pestovania hrozna je v Svätušiach takmer taká stará ako dedina sama: "Je ich tu nad dedinou roztrúsených asi sto. V našej rodine je to dlhá tradícia, zdedil som ju po otcovi a ten po dedovi. Ja mám síce len dcéry, ale verím, že tradíciu udržia."
Na svahoch, kde svätušskí vinári vinič pestujú, sú podľa neho takmer identické podmienky ako v Tokaji: "Rozdiel je len v tom, že nepatríme medzi tokajské obce. Ale vzdušnou čiarou je to na dohodenie kameňom," ukazuje panorámu, kde možno v diaľke vidieť tokajské hony.
Dôkazom, že Svätuše a Tokaj nemajú k sebe ďaleko, je krátka prehliadka jeho pivnice. "Pozrite, je z tufu tak ako v Tokaji a rovnaký podklad majú aj ostatné v Svätušiach. Je tu konštantná teplota 8 až 10 stupňov a vysoká vlhkosť. Dokonca je porastená ušľachtilou plesňou bortrytis cinerea, ktorá je špecifická pre tokajské pivnice. V tej mojej narástla až do hrúbky 5 až 6 centimetrov," ukazuje porast pripomínajúci mach.
Liszkai pripustil, že vlani vyrobil asi 1 600 litrov, kým tento rok to bude "len" osemsto: "Ale bude veľmi kvalitné a určite to tak vnímajú aj ostatní vinári."
Svätušania sa pestovaniu viniča venujú z lásky k zemi a tradícii dedov: "Ja víno nepredávam, ale darúvam ho priateľom," hovorí Liszkai. V čase oberačiek odporúča každému vypiť dostatok burčiaku: "Mnohí ho berú ako delikatesu, ktorú možno skúsiť len počas vinobrania, ale on je aj liekom. Málokto vie, že obsahuje najviac vitamínu B zo všetkých potravín a má prečisťujúce účinky na organizmus. Ak ho vypijete dostatok, môžete si vytvoriť zásoby vitamínu B na celý rok. Pečeň ho totiž dokáže kumulovať a postupne dávkovať organizmu."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.