Korzár logo Korzár Zemplín

V Sečovciach sa búria proti smradu z výrobne biohnojiva

Obyvatelia Sečoviec výrobu tekutého biohnojiva v meste nechcú. Sú proti projektu spoločnosti Rokosan, ktorá ho chce vyrábať z peria hydiny.

Smrad ako každodenný spoločník? Ľudia sa obávajú, že až Rokosan začne naplno vyrábať nové hnojivo, smrad bude ich každodenným spoločníkom.Smrad ako každodenný spoločník? Ľudia sa obávajú, že až Rokosan začne naplno vyrábať nové hnojivo, smrad bude ich každodenným spoločníkom. (Zdroj: lyv)

Obávajú sa zápachu. Vedia, o čom hovoria. "Vychutnali" si ho už počas skúšobnej prevádzky.

SEČOVCE/TREBIŠOV. Na smrad majú všetci jediné slovo. Neznesiteľný. Projekt sa snažia zastaviť nielen obyvatelia, ale aj samospráva aj hygienik. Konateľ Rokosanu Štefan Szöke oponuje, že obavy sú predčasné. Technológia je podľa neho navrhnutá tak, aby na maximum eliminovala zápachy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V okolí je veľa škôl, aj jasle

Spoločnosť Rokosan sídli na Kollárovej ulici v Sečovciach. Lokalita je v územnom pláne mesta uvedená ako priemyselná zóna. V jej tesnej blízkosti sú tri stredné a základná cirkevná škola. V okruhu sto metrov sú rodinné domy. O čosi ďalej, na Obchodnej ulici, je najväčšia sečovská základná škola so 600 žiakmi a detské jasle. Všetko v smere prevládajúcich severných vetrov.

SkryťVypnúť reklamu

Rokosan sa v súčasnosti orientuje na výrobu biohnojív, ktoré exportuje do celého sveta. Zatiaľ len pevných. Ľudia v okolí sa už v minulosti občas sťažovali na nepríjemné pachy. Problém vygradoval v lete 2008, keď tu spoločnosť spustila skúšobnú výrobu nového kvapalného biohnojiva z peria hydiny.

Ľudia: Smrad bol neznesiteľný

"Bolo to v júni počas školského roka. V triedach sa nedalo vydržať. Nevedeli sme zistiť zdroj, mysleli sme, že niekde praskla kanalizácia. Bolo to trápne - každý sa nás pýtal, čo to má znamenať," spomína riaditeľ ZŠ na Obchodnej ulici Jaroslav Konečný. Ihneď kontaktoval mestský úrad: "Až neskôr sme sa dozvedeli, že je to z výrobne."

Ešte horšie spomienky má Ctibor Reiskup, ktorý býva v dome hneď vedľa výrobne: "Nedalo sa vyjsť na dvor. Celý dom bol napáchnutý smradom, ktorý sa nedal nijako odstrániť, lebo vetrať bolo nemožné. Nemohli sme otvoriť ani okienko v špajzi. Zápach celkom znehodnotil aj celú úrodu na záhrade. Bol neznesiteľný." Dodáva, že bolo nechutné ísť vtedy po chodníku: "Všade boli zvratky, lebo okoloidúcim bolo z toho zle. Také niečo znesie máloktorý žalúdok."

SkryťVypnúť reklamu

Vec vtedy riešila aj samospráva. "Nestíhali sme riešiť sťažnosti. Oslovili sme Inšpekciu životného prostredia aj okresného hygienika a žiadali nápravu," hovorí primátorka Sečoviec Monika Bérešová.

Obe inštitúcie robili v Rokosane kontroly: "Ako sa ukázalo, spoločnosť spustila skúšobnú výrobu bez povolení. Obvodný úrad životného prostredia jej vtedy dal pokutu 200-tisíc korún."

Okresný hygienik Jozef Sládek potvrdil, že kontrolou zistili skúšanie výroby bez povolenia: "Sťažnosť bola opodstatnená. Z našej strany mali povolenie len na mechanické spracovanie, ale nie na chemické. Nepovoľovali sme ani výrobu nového hnojiva."

Prednosta obvodného úradu životného prostredia Ľudovít Ružinský potvrdil, že Rokosan vtedy dostal pokutu.

SkryťVypnúť reklamu

Odborník považuje výrobňu za prínos

Začiatkom roka 2010 Rokosan oficiálne oznámil svoj zámer spustiť výrobu nového kvapalného biologického hnojiva v Sečovciach. Na tom istom mieste. Zámer podlieha posudzovaniu vplyvov na životné prostredie (EIA). Docent Jozef Blaho, ktorý je zhotoviteľom EIA, v odôvodnení činnosti deklaruje, že výrobňa stojí v priemyselnej zóne. Za pozitívum označuje recykláciu peria z hydiny, ktoré sa inak považuje za odpad. Dôvodí, že ak sa zrecykluje na biohnojivo, prinesie celospoločenský úžitok. Recyklácia podľa neho zabráni rozkladu odpadu na skládkach, kde by sa inak mohol stať zdrojom infekcie. Využitie suroviny na výrobu hnojiva je podľa Blaha celkovým prínosom v oblasti zníženia odpadu z mäsospracujúceho priemyslu.

Odporúča vo výrobe prísne dodržiavanie bezpečnostných a hygienických opatrení. V závere odôvodnenia priznáva, že pri výrobe sa uvoľňuje malé množstvo amoniaku, sulfánu a ich derivátov, ktoré sa vyznačujú "nie najpríjemnejším zápachom." Vo výrobni by mali spracovať 10 ton peria a iného odpadu z hydinární denne. Natrvalo tu má pracovať sedem ľudí, počas sezóny desiatky brigádnikov.

Ľudia: Buď výrobňa alebo my!

Na "nie najpríjemnejší zápach" majú Sečovčania celkom iný názov. Vzbúrili sa. Mestský úrad od polovice januára nestíha prijímať podnety, stanoviská, sťažnosti a vyjadrenia k výrobni. "Prijali sme nesúhlasné stanoviská Ctibora Rieskupa, stredných škôl, Základnej školy na Obchodnej ulici aj petíciu občanov," uviedla v pondelok primátorka Monika Bérešová. Dodala, že zámer riešili komisie aj mestské zastupiteľstvo: "Všetci poslanci sa postavili proti."

Minulý piatok sa konalo aj verejné prerokovanie zámeru: "Ľudia boli jednoznačne proti. S výnimkou zhotoviteľa a zamestnancov firmy, ktorí tiež prišli."

Ctibor Reiskup včera uviedol, že ak zámer prejde, môže sa sťahovať: "Buď výrobňa alebo obytná zóna. Tieto dve veci sa navzájom vylučujú!"

Jaroslav Konečný dodal, že ak výrobňu povolia, ohrozené bude zdravie 1300 školákov a študentov: "Práca pre pár ľudí nestojí za to, aby deti vyrastali v smrade." Ešte ostrejšie slová sú v petícii. Perie, ktoré Rokosan označil za biomateriál, považujú ľudia za nebezpečný odpad, vhodný len do kafilérie. "Nechceme, aby sa mestom šíril zápach tých istých látok ako z Bukózy Vranov."

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 862
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 383
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 645
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 045
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 900
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 576
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu