Korzár logo Korzár Zemplín

Študenti varili učiteľom grécke špeciality

Michalovskí študenti zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb varili učiteľom stredných škôl. Pod taktovkou gréckeho šéfkuchára pripravili musaku, pastício a typickú grécku polievku.

Študenti a šéfkuchár. Učiteľom gastronómie pripravili grécke špeciality.Študenti a šéfkuchár. Učiteľom gastronómie pripravili grécke špeciality. (Zdroj: mipo)

Kuchárovi z oblasti Leptokarie asistovali žiaci, ktorí praxovali v gréckych reštauráciách.

MICHALOVCE. Učitelia michalovských škôl spoznávali tajomstvá a špeciality gréckej kuchyne. Zaujímavý kuchársky a kulinársky zážitok pre nich zorganizovala Stredná odborná škola obchodu a služieb (SOŠOS). Grécky šéfkuchár Giannis Kirgios varil spolu so štyrmi študentmi, ktorí majú bohaté skúsenosti s gréckou kuchyňou. Špeciality pripravovali v Centre odborného vzdelávania, ktoré otvorili v Michalovciach v októbri minulého roka. V moderne vybavených kuchyniach sa učia žiaci technológiu prípravy pokrmov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Študenti varili, učitelia pozerali

Učiteľka gastronomických predmetov zo SOŠOS Daniela Fajčáková vysvetlila, že ukážka prípravy gréckych jedál poslúži učiteľom stredných škôl. Získané skúsenosti a recepty využijú na hodinách praktického vyučovania. "Pozvali sme učiteľov z regiónu podobných škôl v tomto odbore. Videli a vyskúšali si, ako sa originálne grécke jedlá pripravujú," vysvetlila Fajčáková. Ukážky boli spojené s ochutnávkou a degustáciou pripravených jedál. Šéfkuchárovi asistovali študenti, ktorí s varením gréckych špecialít už majú skúsenosti. Učiteľom pripravili musaku, pastício a grécku polievku. "V Grécku som bola už trikrát. Pre nich je typická rýchla príprava jedál. Je to iné ako na Slovensku. Oni používajú viac rýb a mäsa. Počas praxe v zahraničí som sa naučila variť nielen ich jedlá, ale zdokonalila som sa aj v jazyku. Musaka pozostáva zo zemiakov, mäsa a baklažánu. Pastício sú zasa cestoviny preliate omáčkou s mäsom. Navrchu je bešamel. Príprava jedla a pečenie trvá polhodinu," vysvetlila študentka piateho ročníka Lucia Bajková.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: mpo

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 856
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 367
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 663
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 043
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 897
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 563
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu